Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Youssef Jrifi - zang
Fadwa Al Malki - zang
Orkest onder leiding van Tom Cohen

Locatie
Ronda
Attend
Facebook-event

Metropole Orkest & Amsterdams Andalusisch Orkest

Arabische renaissance aan de hand van de Egyptische Quincy Jones

Geweest

In deze samenwerking tussen het Amsterdams Andalusisch Orkest en het Metropole Orkest hoor je de absolute hoogtepunten uit ‘Cairo’s golden age’, met Mohamed Abdel Wahab als de ideale gids.

In de jaren ’50 van de twintigste eeuw groeiden steden als Casablanca, Bagdad en Caïro explosief. Wat volgde waren drie decennia die nu worden gezien als de ‘golden age’ van de Arabische film en muziekcultuur. Met als onmiskenbare sleutelpersoon Mohamed Abdel Wahab. Je zou hem de Quincy Jones van Egypte kunnen noemen. Zelf een legendarische zanger en acteur, maar bovenal de componist achter álle grote sterren. Via Radio Caïro verspreidde de hits die hij schreef voor artiesten als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez, Warda Al Jazairia, Asmahan, Farid Al Atrash en Fairouz zich over het Arabische taalgebied.

De muziek uit dit tijdperk is een samenkomst van de Arabische muziektraditie en Europese invloeden, geïnspireerd door dichtkunst. Het resultaat is een muzikale stroming met een verglijkbare impact als Elvis en The Beatles hier in de westerse wereld hadden en nog altijd hebben. Gastarbeiders die naar Europa vertrokken namen de muziek mee en zo leeft het werk van Mohamed Abdel Wahab en zijn generatiegenoten voort.

Zie ook

Tribute to Fairouz

Nai Barghouti ft. Amsterdams Andalusisch Orkest