talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Club Nine

Mensenrechten om de hoek

Waarom kunnen we mensenrechten niet voor lief nemen?

Geweest

Mensenrechten raken ons allemaal. Of het nu gaat om de vrijheid om verliefd te worden op wie je wilt, of om je mening te uiten. Mensenrechtenverdragen zijn er om deze wezenlijke rechten te garanderen. Maar hoe actueel zijn ze nog in onze snel veranderende wereld? Waarom gaat het toch vaak mis? En wat kun jij er als individu mee? Rechtswetenschapper prof. Antoine Buyse (UU) vertelt waarom we mensenrechten niet voor lief mogen nemen.

Dit event is onderdeel van de serie 'In je recht', een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. In samenwerking met Centre for Global Challenges, het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten en het programma de Rechtvaardige Stad (UU).

In 2023 viert de Universele Verklaringvan de Rechten van de Mens (UVRM) haar 75ste verjaardag. Sinds de opstelling ervan is de wereld radicaal veranderd. Klimaatverandering tast de levensstandaard van mensen overal ter wereld aan. En minderheden, zoals trans mensen, die in 1948 nog niet erkend werden, eisen nu hun rechten op. Welke rol spelen mensenrechten in het bestrijden van hedendaags onrecht? Is de Verklaring aan een update toe?

Kijk voor meer informatie op de website van Studium Generale.