Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Matthias Havinga orgel
Klaartje van Veldhoven sopraan

Programma

Hendrik Andriessen Maria, schone vrouwe, Magna res est amor, Sonata da Chiesa, La Sainte Face, Miroir de Peine
Henk Badings Preludium en Fuga 4, Drie Geestelijke Liederen, Toccata

Locatie
Grote Zaal

Matthias Havinga en Klaartje van Veldhoven

Orgelmuziek

Geweest

Matthias Havinga en Klaartje van Veldhoven belichten ‘Hollandsche meesters’ uit het midden van de twintigste eeuw. Verschillende karakters die gemeen hadden dat ze geïnspireerd waren door Franse muziek vanaf de romantiek tot het impressionisme. Verwacht vandaag geen emotionele explosies of klankexperimenten maar wel verfijnde zanglijnen en harmonieën.

"Klaartje van Veldhoven en Matthias Havinga hebben met zorg pareltjes uit het Nederlandse orgel- en zangrepertoire opgedoken" ★★★★★ - De Volkskrant

Nederlandse componisten met een voorliefde voor Frankrijk
Hendrik Andriessen, vader van de meer rebelse Louis, was een devote katholiek waarin een francofiel hart klopte. In zijn eentje vertegenwoordigde hij zo’n beetje de Nederlands-Franse orgelschool, waarin de melodie voorop staat en verfijnde harmonieën de boventoon voeren. Dat instrumentarium gebruikte hij om de kracht van de liefde te bezingen, het belang van opoffering of de vreugde van vrijheid. Al even melodieus en Frans-georiënteerd zijn de preludiums en fuga’s van Henk Badings. De zachte fluiten en holpijpen maken van het orgel in de Grote Zaal een ideaal begeleidingsinstrument voor een expressieve sopraan.

Luister: Miroir de Peine by Andriessen and Badings

Bekijk: Matthias Havinga - Henk Badings Preludium en Fuga

Bio Matthias Havinga

Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Zijn internationale concertcarrière voerde hem over de hele wereld en zijn CD’s en Youtube-kanaal zijn veelgeprezen.

Matthias speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici.

Bio Klaartje van Veldhoven

Klaartje wordt geprezen vanwege haar heldere stemgeluid, haar avontuurlijkheid en integere interpretaties. Zij was al vanaf jonge leeftijd te horen op de concertpodia in binnen- en buitenland. Klaartje studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum te Basel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In 2016/2017 werd zij gevraagd als Artist in Residence in de Stadsgehoorzaal in Leiden met 3 programma’s, zoals een cd-presentatie van haar nieuwe cd “Normal gets you nowhere”, een Kerstpassie voor gezinnen (eindregie Annechien Koerselman) waar ze zelf teksten voor schreef, en een concert/lezing samen met Liza Ferschtman. Ook werkt ze regelmatig samen met musici als Rembrandt Frerichs, Erik Bosgraaf, Mike Fentross, Cecilia Bernardini en Antoinette Lohmann.

Zie ook

Tineke Steenbrink en Lambert Colson

Orgelmuziek

Ton Koopman en Tini Mathot

Orgelmuziek

Filmconcert King of Kings

Orgelmuziek