Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Johann Sebastian Bach Matthäus-Passion

Uitvoerenden

Shunske Sato viool en muzikale leiding
Daniel Johannsen evangelist
Marie Luise Werneburg sopraan
Alex Potter alt
Zachary Wilder tenor
Dominik Wörner bas
Lucía Caihuela sopraan
Christopher Ainslie alt
Benedict Hymas tenor
Wolf Matthias Friedrich bas

Locatie
Grote Zaal
Podcast Klassieke Klets: Passie voor Bassie

Geen plek ter wereld waar de Matthäus-Passion van Bach zo vaak wordt uitgevoerd als in Nederland. Joris en Guido van Klassieke Klets zoomen in op die cultus, maar natuurlijk ook op de muziek. Over afhaken bij de aria ‘Blute nur’, of in slaap vallen bij de spreekzang van de Evangelist. Gelukkig is daar de jonge Franse dirigent Raphaël Pichon, met zijn overrompelende passie voor Bassie. Primeur: hoe klinkt de nieuwe Matthäus volgens de heilige Raphaël?

Of luister via Spotify: https://open.spotify.com/episode/09F3QkOl5AFobTmbt3CngH?si=d6989dd4ed2c4dad

Matthäus-Passion - Nederlandse Bachvereniging

De hofleverancier sinds 1921

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Juri Hiensch

 
Matthäus-Passion -  Nederlandse Bachvereniging | woensdag 6 maart 2022 | Grote Zaal


 
In 2022 viert de Nederlandse Bachvereniging een 100 jaar oude traditie: al sinds 1922 voeren zij Bachs Matthäus-Passion uit. Bij de Nederlandse Bachvereniging speelde Shunske Sato dit werk de afgelopen jaren onder leiding van een keur aan bekende gastdirigenten. In zijn vierde seizoen als artistiek leider leidt Shunske Bachs meesterwerk zelf, als violist vanaf de eerste lessenaar.

Shunske Sato aan het woord
De verschillende gastdirigenten brachten Sato op ideeën. ‘De laatste jaren dacht ik tijdens de delen waarin ik niet zelf speel vaak na over hoe ik het zelf zou invullen’, aldus Shunske Sato. In de passie gaan verschillende groepen met elkaar in dialoog. Bach werkte dat muzikaal uit door voor twee ensembles te schrijven. ‘Ik wil waar mogelijk werken met een ruimtelijke opstelling, waarbij de twee ensembles uit elkaar staan. Zo’n opstelling voegt voor mij iets wezenlijks toe, juist omdat Bachs stereo-effect dan extra goed tot zijn recht komt.’

Beluister hier de podcast die NPO 4 maakte over 100 jaar Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging.