Ensemble in residence

Nationale Koren
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Masterclass voor de jonge zangers uit de Nationale Koren door Andreas Scholl

Uitvoerenden

Andreas Scholl
Hans Eijsackers piano

Locatie
Hertz

Masterclass door Andreas Scholl

Ensemble in residence De Nationale Koren

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Masterclass door Andreas Scholl | zondag 1 mei 2022 | Grote Zaal


 

De Nationale Koren zijn dit seizoen (2021-2022) ons Ensemble in residence. Dit betekent dat ze extra vaak bij ons in huis zijn. Niet alleen voor het geven van concerten, ook voor repetities, workshops en masterclasses.

Vandaag kun je meekijken bij een bijzondere masterclass die vijf solisten krijgen van countertenor Andreas Scholl. Vijf jonge zangers krijgen deze middag ieder een (openbare) individuele les. Ze dragen een lied voor en aan de hand daarvan gaat Andreas Scholl met ze aan de slag.

Andreas Scholl
Andreas Scholl zette de countertenor definitief op de kaart nadat hij in 1993 in Parijs lastminute inviel in de Johannes Passion. Het gevolg: een grote internationale carrière en een stemtype dat eindelijk weer echt serieus werd genomen. Nu, zo’n 30 jaar later, staat Scholl nog steeds aan de top en leidt hij de huidige generatie uitblinkers op.

Nationale Koren
De Nationale Koren scouten vocaal talent door het hele land en bieden wekelijkse lessen aan in de eigen regio. Iedere zanger zingt in een van de vier koren, waar een omgeving wordt geboden om het zangtalent te ontwikkelen en tot bloei te brengen. In de koren of als solist krijgen de zangers podiumervaring op het hoogste niveau. Ontwikkeling van muzikale vaardigheden en solfège zijn onderdeel van de wekelijkse lessen. Alle zangers worden gestimuleerd om hun stem vrij en natuurlijk te laten klinken en tegelijk ook fijnzinnig in het koor te musiceren. De Nationale Koren worden georganiseerd door stichting Vocaal Talent Nederland. De artistieke directie is in handen van Irene Verburg en Wilma ten Wolde, tevens algemeen directeur.

Er zijn vier Nationale Koren:
het Nationaal Kinderkoor (10 t/m 15 jaar) + Solistenklas
het Nationaal Jongenskoor (8 t/m 14 jaar) + Solistenklas
het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (16 t/m 29 jaar)
het Nationaal Gemengd Jeugdkoor (15 t/m 29 jaar)

Voor jonge kinderen zijn er speciale opleidingsklassen geleid door Marjolein Verburg en Anouk Vinders.