Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 42,-
Rang 2
Regulier
€ 35,-
Rang 3
Regulier
€ 30,50
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Van Delden Sinfonia III ‘Facetten’
Sjostakovitsj Eerste celloconcert
Moessorgski/Rimski-Korsakov Nacht op de kale berg
Stravinsky Suite ‘De vuurvogel’

Uitvoerenden

Residentie Orkest
Jun Märkl dirigent
Nicolas Altstaedt cello

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Stravinsky & Sjostakovitsj

AVROTROS Vrijdagconcert

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

Jun Märkl, vaste gastdirigent van het Residentie Orkest, leidt het ensemble in een concert met muziek van Moesorgski en Stravinsky. Ook begeleidt hij Nicolas Altstaedt in het Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj.

Jun Märkl en het Residentieorkest

Met meer dan vijftig cd’s, waaronder een opname van Stravinsky’s suite De Vuurvogel en in 2022 een nominatie van Opus Klassik als dirigent van het jaar, is Jun Märkl een van de vooraanstaande dirigenten van onze tijd. Hij leidt het Residentie Orkest, waar hij het afgelopen seizoen is benoemd tot vaste gastdirigent, in een programma met Russische evergreens. Dat begint echter Nederlands met Deldens Facetten, de titel die hij aan zijn Sinfonia III gaf. Hierin presenteert hij telkens nieuwe facetten van een thema van 21 noten, voordat hij het aan het eind als een complete briljant laat horen.

Nicolas Altstaedt speelt het Eerste Celloconcert van Sjostakovitsj

Voor cellist Nicolas Altstaedt, in 2022 hoofdgast van het Prinsengrachtconcert, is het Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj een dierbare herinnering. Als zesjarige was het de eerste lp die hij hoorde en hem definitief op het pad van de cello bracht.

Na de pauze is het woord aan Russische legenden en volksverhalen. Moesorgski componeerde zijn Nacht op de kale berg naar het beroemde verhaal van Nikolai Gogol over een sinistere heksensabbat in de nacht van het Sint Jansfeest. Stravinsky gebruikt twee oude Russische sprookjes in De vuurvogel, Uit dit ballet, dat hem in 1911 op slag wereldberoemd maakte, stelde hij enkele suites samen, de laatste keer in 1945 voor de Amerikaanse markt.