Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Walker Lyric for strings
Schubert Rondo voor viool en strijkorkest
Beethoven uit Strijkkwartet opus 130 in Bes groot: Cavatina
Sibelius Suite voor viool en strijkorkest opus 117
Tsjaikovski/Waterman Souvenir de Florence

Uitvoerenden

Concertgebouw Kamerorkest
Michael Waterman concertmeester
Maria Milstein viool

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Maria Milstein en het Concertgebouw Kamerorkest

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

De Nederlandse violiste Maria Milstein soleert in Schubert en Sibelius. Na de pauze speelt het Concertgebouw Kamerorkest Tsjaikovski’s Souvenir de Florence. 

Het Italiaanse zonnetje schijnt op het gezicht en verwarmt je hart. Met zijn Souvenir de Florence verklankte Tsjaikovski de ziel van zijn geliefkoosde Florence. Herinneringen aan de mooiste vakantieavonturen komen naar boven. Het Concertgebouw Kamerorkest kent de kracht van muziek en rijgt voor dit concert de mooiste orkestpareltjes aaneen.

Maria Milstein speelt Schubert en Sibelius
Maria Milstein, artist in residence in seizoen 2021/2022 bij het AVROTROS Vrijdagconcert, behoort al heel wat jaren tot de absolute top van violisten in ons land. In 2012 was ze halve finalist bij de Koningin Elisabethwedstrijd en in 2018 won ze de Nederlandse Muziekprijs, de meest prestigieuze prijs op muziekgebied, die ons land kent. Voor de pauze soleert ze met de strijkers van het Concertgebouw Kamerorkest in twee korte maar schitterende werken van Schubert en Sibelius. Ter afwisseling twee lyrische stukken voor strijkers: Lyric van de Amerikaan George Walker en een innig adagio uit één van Beethovens laatste strijkkwartetten, muziek die de componist zelf beschouwde als het beste dat hij had geschreven.

Het Concertgebouw Kamerorkest met Tsjaikovski
Na de pauze spelen de strijkers van het Concertgebouw Kamerorkest Souvenir de Florence. Regelmatig reisde Tsjaikovski naar Italië om zijn gekwelde ziel wat tot rust te laten komen. Hij bivakkeerde zelfs vier maanden in Florence en genoot er van de mediterrane sfeer. Die legde hij vast in een groot strijksextet als ‘herinnering aan Florence’. Russische weemoed verpakt in de warmte van de Italiaanse zon. In het adagio zie je Tsjaikovski voor je op een terrasje, waar een plaatselijke violist onder begeleiding van enkele mandolines een gevoelige serenade brengt. Michael Waterman, leider van het Concertgebouw Kamerorkest, maakte van deze romantische compositie een eigen bewerking voor strijkorkest.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting, geschreven door Alexander Klapwijk.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.