talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Rethinking Democracy

Steps to Political Equality and Social and Environmental Justice

Geweest

De voertaal van dit programma is Engels.

Hoe maken we de democratie gelijker, rechtvaardiger en eerlijker? Julia Cagé, econoom verbonden aan Sciences Po Paris, stelt dat de ‘democratie’ nog niet bestaat, maar uitgevonden zal moeten worden. Voor een democratie waarin elke stem ook echt even zwaar telt, moeten we radicaal hervormen – te beginnen bij ons systeem van politieke financiering en vertegenwoordiging.

Wil je meer weten over deze radicale democratische hervormingen? Op dinsdag 6 september houdt Julia Cagé de 12e editie van de jaarlijkse Marchantlezing van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Cagé is auteur van het baanbrekende boek The price of democracy: How money shapes politics and what to do about it (2020), waarvoor ze de Prix Pétrarque de l’Essai van Le Monde en France Culture kreeg. In Frankrijk verscheen in 2020 Libres et égaux en voix: Des propositions radicales, waarin Cagé pleit voor radicale politieke gelijkheid. Van de hand van Cagé verschenen verschillende boeken over de media, waaronder Saving the media: Capitalism, crowdfunding, and democracy (2016), dat in elf talen werd vertaald en door de jaarlijkse Assises du Journalisme werd bekroond als beste boek over de media.

Het eerste co-referaat zal verzorgd worden door Annelien de Dijn, hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Het tweede co-referaat zal worden gegeven door Joost Sneller, Tweede Kamerlid namens D66. Idee, het tijdschrift voor het sociaal-liberalisme van de Van Mierlo Stichting, publiceerde eerder een interview met Cagé. Dat is hier terug te lezen.

De Marchantlezing is vernoemd naar Hendrik Pieter Marchant (1869-1954). Hij was fractievoorzitter en medeoprichter van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB). In 1933 trad hij toe tot het kabinet-Colijn als minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Hij stond bekend om zijn vlijmscherpe, geestige en heldere betogen.