Gustav Mahler Na de voltooiing van zijn Achtste Symfonie
Stel je voor dat het heelal begint te trillen en tot klinken komt. Het zijn geen menselijke stemmen meer, maar planeten en de zon die ronddraaien.
Programma

Gustav Mahler Achtste symfonie in Es ‘Symphonie der Tausend’

Uitvoerenden

Philips Symfonie Orkest
Philips’ Philharmonisch Koor
Nederlands Concertkoor
Toonkunstkoor Utrecht
Vocaal Talent Nederland

Jules van Hessen dirigent
Maartje Rammeloo sopraan
Lisette Bolle sopraan
Laetitia Gerards sopraan
Leonie van Rheden mezzosopraan
Carina Vinke mezzosopraan
Frank van Aken tenor
Martijn Sanders bariton
Jaco Huijpen bas

Locatie
Grote Zaal

M8hler Philips Symfonie Orkest

Achtste symfonie in Es ‘Symphonie der Tausend‘

Geweest

Gustav Mahlers Achtste Symfonie, ook bekend als de ‘Symphonie der Tausend’, was niet Mahlers laatste symfonie, wel zijn meest monumentale. Honderden zangers en musici op het podium, inclusief extra koperblazers en acht vocale solisten, plus een symfonisch orgel. De menselijke stem als verlengstuk van muziekinstrumenten, met teksten van onder anderen Goethe. Luid en duidelijk trekt Mahler alle registers open, om het hart van zijn vrouw Alma terug te winnen na een huwelijkscrisis. Lyrisch, bombastisch en meeslepend. Een ultieme schreeuw om liefde en daarvoor was niets hem te veel. De première in 1910 onder leiding van Mahler zelf was een ware triomf met een uitzinnig publiek en een langdurige staande ovatie.

Philips Symfonie Orkest
In ruim 85 jaar is het Philips Symfonie Orkest uitgegroeid van een groepje musicerende Philips-collega’s tot een van de grootste en bekendste symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en daarbuiten, en wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Met het uitvoeren van Mahlers monumentale Achtste Symfonie gaat voor het orkest een langgekoesterde wens in vervulling.