16 t/m 19 maart 2023

Birds of Paradise Festival
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Support act
la loye en Laura Kampman
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Luwten x Baroque Orchestration X

Birds of Paradise festival

Geweest

Birds of Paradise & TivoliVredenburg present:
Tessa Douwstra alias Luwten vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met onberispelijk gemaakte, ontroerende liedjes op het snijvlak van pop, indie, electronica en R&B. Haar laatste album Draft (2021) werd door pers en publiek bejubeld en won een 3voor12 Award voor het beste album van het jaar. Daarna werd het alleen maar groter voor Luwten, die nooit haar drive verliest om te experimenteren. Zoals ook in dit bijzondere concert waarin ze de samenwerking aan met het Belgische Baroque Orchestration X (B.O.X), dat eerder samenwerkte met acts als Efterklang, Eefje de Visser, Shara Nova (My Brightest Diamond), Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Spinvis. Verwacht kamerpop door een 11-persoons (barok)orkest met nieuwe muziek en classics van Luwten in delicate arrangementen.

Zoals elke hoofdartiest op Birds of Paradise stelde Luwten een hoogstpersoonlijk contextprogramma samen voor haar Artist Room, dat ze als thema Het Begin heeft meegegeven. Om te beginnen nodigt ze daarvoor uit la loye: het onvoorwaardelijk liefdevolle indiefolk project van Lieke Heusinkveld. Met haar fluisterzang en donkere gitaarspel in de lijn van Big Thief en The National weet ze zalen te betoveren. De avond wordt geopend door live soundscapes van fotografe en muzikante Laura Kampman. Laura transformeerde het vastleggen van momenten in foto’s, naar het vastleggen ervan in geluidsopnames. Op haar telefoon neemt ze omgevingen, alledaagse geluiden, gesprekken en liedjes op die ze met inbreng van Luwten, zal vervlechten tot een intrigerende geluidscollage. Schrijfster Bregje Hofstede schrijft in opdracht voor deze gelegenheid een Ode aan Het Begin, kort essay dat ze tevens zal voordragen aan het begin van het concert. “Bregje Hofstede heeft meerdere keren de moed gehad om opnieuw te beginnen. Ik las haar boeken en stukken gretig: ik voelde me aangemoedigd en menselijk terwijl ik de pagina's omsloeg.” aldus Tessa Douwstra.

Een co-productie met B-Classic (B) en B.O.X (B).

Lees hier de programmatoelichting van het concert. 

Birds of Paradise
Van 16 tot en met 19 maart 2023 landen vijf paradijsvogels in Utrecht. Tijdens Birds of Paradise krijgen deze vijf nationale en internationale acts ruim baan: elke artiest komt met een unieke performance. Bekijk het volledige programma hier. Alle vijf concerten zijn ook te bezoeken met een passe-partout (€75).