zaterdag 26 september 2015

Ludwig

geweest
19:30
inleiding

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Ludwig
MaNOj Kamps
 dirigent 
Jan Rokyta cimbalom
Dirk Luijmes harmonium

programma

Debussy/Schönberg Prélude à l’après-midi d’un faune
Stravinsky Wals en Polka 4 
Eötvös Da Capo (Nederlandse première)
Padding First Harmonium Concerto
Maier Cimbalom Concerto
Fauré Pavane

locatie
The New York Times
Martijn Paddings Harmonium Concerto is an explosive display of virtuosity, imagination and wit.
zaterdag 26 september 2015

Ludwig

geweest

Totale rust en ontspanning en dan weer de achtbaan in, het concert van Ludwig heeft wel wat weg van een bezoek aan een muzikaal pretpark. Jan Rokyta is vooral bekend van zijn samenwerking met Holland Baroque, waarbij het orkest zich maar wat graag laat opzwepen door de tomeloze energie en de felle ritmes die Rokyta uit zijn cimbalom haalt. Als de cimbalom op het toneel verschijnt, heeft Dirk Luijmes het harmonium al een complete metamorfose laten ondergaan. In een grijs verleden ging het harmonium door het leven als psalmenpomp, cirkelzaag des geloofs, dan wel hometrainer voor gereformeerden. Bij Padding ligt dat iets anders. Zijn harmonium swingt, piept, zucht, jubelt en is verliefd op het leven, en toch maakt Padding in zekere zin een cirkel rond. Eind negentiende eeuw, tijdens de Belle Epoque, was het harmonium het stralende middelpunt in Parijse salons en bij feestjes van een vrolijk gestemde bourgeoisie. Padding schoot midden in de roos: ‘Martijn Paddings Harmonium Concerto is an explosive display of virtuosity, imagination and wit.’ The New York Times

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Thea Derks.

Thea Derks schreef speciaal voor dit concert een artikel dat de spotlights richt op hakkeborden en psalmenpompen. Lees het hier.

Lees hier de uitgebreide toelichting bij dit concert, geschreven door Christiane Schima.

Dit concert is onderdeel van een serie. U bent voordeliger uit als u concerten in serieverband bezoekt. Bovenaan deze pagina is vermeld in welke series dit concert is opgenomen. De serienamen zijn aanklikbaar en leiden naar het concertoverzicht van de genoemde serie. Bekijk hier onze video-uitleg over het online bestellen van series.

Wilt u uw eigen serie samenstellen? Dat kan met het keuzeabonnement