dinsdag 26 januari 2021

Livestream: Van chimpanseepolitiek tot miljoenenstaten

Gratis – Annelien de Dijn over politiek en geweld in de geschiedenis

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

dinsdag 26 januari 2021

Livestream: Van chimpanseepolitiek tot miljoenenstaten

Gratis – Annelien de Dijn over politiek en geweld in de geschiedenis

geweest

Dit programma vindt - vanwege de sluiting van TivoliVredenburg in het kader van de coronamaatregelen - plaats via Zoom. Bekijk hier de inloginformatie voor vanavond.

In de prehistorie leefden mensen in kleine groepen van enkele honderden individuen; vandaag tellen samenlevingen vaak miljoenen mensen, soms zelfs honderden miljoenen. Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? En heeft deze het leven van de mens ten goede of ten kwade beïnvloed? Hoogleraar Annelien de Dijn bespreekt tijdens Big History #4 de rol van machthebbers en geweld in de totstandkoming van samenlevingen door de geschiedenis heen. 

De spreker
Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de historie van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu. Voor De Dijn is het begrip Big History niet nieuw. In haar in augustus verschenen boek 'Freedom: an unruly history' bestudeert ze hoe het begrip 'vrijheid' zich de afgelopen 2500 jaar ontwikkeld heeft. Het boek kreeg wereldwijd lovende recensies. De Volkskrant gaf het boek vier sterren en NRC interviewde De Dijn over dit hoogst actuele werk. 

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Met onze blik op onze Twitter-feeds en nieuwswebsites zitten we bovenop het nieuws. Dagelijks stromen er honderden berichten onze kant op, over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om uit te zoomen en de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Wel behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boeken Homo Sapiens en Homo Deus kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.