zondag 28 maart 2021

Livestream: Transmission - Transition Festival online (zondag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Eric Vloeimans

geweest
19:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

19:00 – Eric Vloeimans & Phion Koperblazers

19:30 – Jan van Duikeren’s JVD4 & Metropole Orkest Strings

20:15 – Het Orgel Trio & Brass

20:45 – Interview Dion Nijland

21:00 – Corrie van Binsbergen Playstation

21:30 – SMANDEM.

22:00 Metropole Orkest & Solisten – A Tribute to Charles Mingus

Alle tijden zijn onder voorbehoud

zondag 28 maart 2021

Livestream: Transmission - Transition Festival online (zondag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Eric Vloeimans

geweest

 
Via de video hierboven kun je fragmenten en concerten van Transmission terugkijken. Wil je meer concertregistraties bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Ons jazzfestival Transition gaat online! Onder de noemer Transmission presenteert Transition festival een driedaags online programma. De beperkte mogelijkheden van het livecircuit in het afgelopen jaar hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels bergen met nieuwe composities en projecten op de plank liggen. Vandaar een driedaags, online programma met enkel musici die in Nederland wonen of verblijven, want de keuze uit alleen al het eigen jazzlandschap is enorm. Tijdens Transmission staan vijftien verschillende formaties en een hoop premières op het programma!

De drie online festivalavonden bestaan uit een doorlopend programma, gepresenteerd door Rolf Delfos (Artvark, Dutch Jazz podcast) & Coen Witteveen (Typhoon, KOSMIK). Naast de uitzendingen die om 19:00 starten is er ook de mogelijkheid om de sets on demand te bekijken. Het doorlopende programma bestaat uit een combinatie van vooraf opgenomen concerten en livestreams, met tussendoor enkele interviews. In het programma worden soms selecties gemaakt uit volledige concerten, waarvan de volledige sets tijdens het festivalweekend of achteraf nog in zijn geheel terug te zien zijn.

 

De line-up van zondag:

 • Metropole Orkest & solisten – A Tribute To Charles Mingus

  Het Metropole Orkest brengt samen met verschillende solisten een ode aan de jazzlegende Charles Mingus. De Amerikaanse contrabassist, componist en orkestleider Charles Mingus was een van de meest toonaangevende artiesten in de jazz in de jaren ’50 en ’60. Zijn muziek inspireert ook nu nog een hoop artiesten, ook buiten de jazzwereld. Om het leven en de muziek van deze legendarische artiest te vieren, speelt het orkest o.a. Mingus’ favorieten als Better Get It In Your Soul, Moanin’ en Goodbye Pork Pie Hat. Naast het voltallige orkest blazen Pablo Martinez (trombone),  Angelo Verploegen (trompet), Joris Roelofs (basklarinet) en Ntjam Rosie (zang) de tijdloze stukken van Mingus nieuw leven in.


  Metropole Orkest
  o.l.v. Jochen Neuffer
  solisten:
  Pablo Martinez – 
  trombone
  Angelo Verploegen –
  trompet
  Joris Roelofs –
  basklarinet
  Ntjam Rosie – zang

 • Eric Vloeimans & Phion Koperblazers

  Eric Vloeimans is een graag geziene gast op de podia van TivoliVredenburg en liet de afgelopen jaren zijn composities horen in diverse unieke samenstellingen zoals met de rietblazers van Calefax, met Holland Baroque Society en zijn eigen band Gatecrash. Zoals we van de trompettist inmiddels gewend zijn heeft hij weer een bijzondere samenstelling bij elkaar weten te krijgen. Samen met zeven koperblazers van Phion (orkest van Gelderland & Overijssel) speelt Vloeimans een aantal van zijn bekende stukken en een aantal gloednieuwe, voor dit project geschreven werken. Het hoge en het lage koper voegen aan de  Vloeimans composities een hele nieuwe dimensie toe.

  Phion Koperblazers
  Eric Vloeimans –
  trompet

 • Het Orgel Trio & Brass – Reflections of Duke

  Het Orgel Trio (de Utrechtse klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland, samen met Nicolaï-organist Berry van Berkum) verwelkomt in dit project de sprankeling van het jonge trompettalent Ruben Drenth en de gloedvolle improvisaties van trombonist en Ellington-kenner Joost Buis. De formatie ontleedt de vroege, inmiddels alweer honderd jaar oude stukken van Duke Ellington, om ze vervolgens op een eigentijdse manier weer in elkaar te zetten. Bijzonder is dat voor dit (online) concert ook het barokorgel van onze Grote Zaal gebruikt wordt.

  Steven Kamperman – klarinet
  Dion Nijland – bas
  Berry van Berkum – orgel
  Ruben Drenth – trompet
  Joost Buis – trombone

 • Corrie van Binsbergen Playstation

  Recentelijk heeft Corrie van Binsbergen aangekondigd te gaan stoppen met optreden om zich volledig te concentreren op het componeren. Maar niet voordat er op een waardige manier afscheid genomen kan worden van de Nederlandse Frank Zappa, zoals de gitariste vaak genoemd wordt. Daarom een ereplaats voor een van haar succesformaties Playstation op de Transition line-up, een grote formatie waarin haar kenmerkende gitaargeluid knettert en schuurt met de andere instrumentatie. ‘De vier blazers zorgen voor vuurwerk, terwijl Van Binsbergen de ene zinderende en zingende solo na de andere uit haar gitaar tovert’ (Draaiomjeoren).

  Corrie van Binsbergen – gitaar
  Dion Nijland – bas
  Yonga Sun – drums
  Miguel Boelens – altsax/sopraansax
  Mete Erker – tenorsax/basklarinet
  Morris Kliphuis – hoorn/trompet
  Joost Buis – trombone/lapsteel
  Albert van Veenendaal – (prepared) piano

 • SMANDEM.

  De naam Smandem is een samenvoeging van het Jamaicaanse woord Mandem (vriendengroep) en de “S” die in hun lijstje helden steeds terugkomt: Chris Dave, Marcus Miller, John Scofield en Shai Maestro. Voeg aan die invloeden een voorliefde voor urban en hiphop toe en je krijgt de sound van het jonge Amsterdamse collectief Smandem. Hun toekomstvisie is Amsterdam een sound te geven zoals de broeiende scene Londen dat bijvoorbeeld heeft met namen Yussef Dayes, vertellen ze onlangs in een interview met Jazzism. Het kwartet brengt kort na deze online editie hun eerste self titled ep uit op Super Sonic Jazz, tijdens Transition alvast een voorproefje!
 • Jan van Duikeren's JVD4 & Metropole Orkest Strings & special guest: Marcel Veenendaal

  Trompettist Jan Van Duikeren (Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Di-Rect, Candy Dulfer, Gare Du Nord) brengt een ode aan de onverwoestbare kracht van de jazzballad. Samen met de strijkers van het Metropole Orkest heeft Van Duikeren een plaat met gloednieuwe composities opgenomen die in mei verschijnt op Zennez Records. Tijdens deze online editie van Transition komt de hele club samen voor een voorproefje op het album, samen met special guest Marcel Veenendaal! Veenendaal is al ruim tien jaar zanger van de band Di-Rect, waarin Jan van Duikeren de blazerssectie aanvoert.

  Jan Van Duikeren – trompet
  Marcel Veenendaal – zang
  Metropole Orkest Strings