vrijdag 26 maart 2021

Livestream: Transmission - Transition Festival online (vrijdag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Brad Mehldau

geweest
19:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

19:10 – Concert Brad Mehldau
20:25 – Interview Joris Roelofs
20:35 – Concert Under the Surface
21:10 – Concert Sun-Mi Hong, José Soares, Harmen Fraanje
21:45 – Interview Sun-Mi Hong
21:55 – Concert Jasper Blom, Jamie Peet, Niels Broos

Alle tijden zijn onder voorbehoud.

vrijdag 26 maart 2021

Livestream: Transmission - Transition Festival online (vrijdag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Brad Mehldau

geweest

 
Via de video hierboven kun je fragmenten en concerten van Transmission terugkijken. Wil je meer concertregistraties bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Ons jazzfestival Transition gaat online! Onder de noemer Transmission presenteert Transition festival een driedaags online programma. De beperkte mogelijkheden van het livecircuit in het afgelopen jaar hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels bergen met nieuwe composities en projecten op de plank liggen. Vandaar een driedaags, online programma met enkel musici die in Nederland wonen of verblijven, want de keuze uit alleen al het eigen jazzlandschap is enorm. Tijdens Transmission staan vijftien verschillende formaties en een hoop premières op het programma!

De drie online festivalavonden bestaan uit een doorlopend programma, gepresenteerd door Rolf Delfos (Artvark, Dutch Jazz podcast) & Coen Witteveen (Typhoon, KOSMIK). Naast de uitzendingen die om 19:00 starten is er ook de mogelijkheid om de sets on demand te bekijken. Het doorlopende programma bestaat uit een combinatie van vooraf opgenomen concerten en livestreams, met tussendoor enkele interviews. In het programma worden soms selecties gemaakt uit volledige concerten, waarvan de volledige sets tijdens het festivalweekend of achteraf nog in zijn geheel terug te zien zijn.

 

De line-up van vrijdag:

 • Brad Mehldau Quartet feat. Jorge Rossy, Clemens van der Feen & Joris Roelofs 

  De Amerikaan Brad Mehldau is een van de belangrijkste pianisten in de moderne jazz. Met zijn ragfijne toucher en natuurlijk gevoel voor harmonie springt hij moeiteloos van het ene subgenre naar het andere. Brad Mehldau speelde in maart vorig jaar een van de laatste concerten in TivoliVredenburg voor het land de lockdown in ging. Sindsdien verblijft hij voornamelijk in Nederland en is hij vooral druk bezig geweest met componeren. Een van deze wapenfeiten, het prachtige soloalbum Suite: April 2020, verscheen afgelopen jaar. Op uitnodiging van Transition heeft hij een kwartet samengesteld waarmee hij nog niet eerder op de bühne heeft gestaan. De Spaanse drummer Jorge Rossy is een bekend gezicht uit het Brad Mehldau Trio, en wordt aangevuld met twee Nederlanders: bassist Clemens van der Feen en basklarinettist Joris Roelofs.

  Brad Mehldau – piano
  Joris Roelofs – basklarinet
  Clemens van der Feen – bas
  Jorge Rossy – drums

 • Under the Surface - Sanne Rambags, Joost Lijbaart, Bram Stadhouders 

  In Under The Surface vinden drie generaties van unieke Nederlandse musici elkaar om vrij benaderde muziek te maken, zonder vaste kaders. Het resultaat is prachtige sfeervolle, bijna meditatieve trance- achtige muziek met dromerige melodieën. De improvisaties zijn verre van abstract en klinken als doordachte composities; Sanne Rambags stem fluistert, dicht en zingt over de melodielijnen van Bram Stadhouders en de subtiele percussie van Joost Lijbaart. De uit stilte opgetrokken atmosfeer legt de puurheid van de zielsverwantschap tussen de musici bloot. In april verschijnt hun derde album, waarvan tijdens deze online editie van Transition alvast een voorproefje.

  Sanne Rambags – zang
  Bram Stadhouders – gitaar
  Joost Lijbaart – drums

 • Sun-Mi Hong, José Soares, Harmen Fraanje 

  Transition presenteert tijdens deze online editie een gloednieuw trio van de Zuid-Koreaanse drummer Sun-Mi Hong, die afgelopen jaar veel furore maakte met haar album A Self-Strewn Portrait. In dit nieuwe trio bundelt ze de krachten met de van origine Portugese (maar woonachtig in Nederland) saxofonist José Soares. Samen behoren ze tot de meest innovatieve hedendaagse muzikanten in de scene. Hun individuele visies kunnen door dezelfde lens gezien worden, waardoor een caleidoscoop van intrigerende, tedere en elegante geluiden ontstaat. Pianist Harmen Fraanje (Arve Henriksen, Eric Vloeimans, Kenny Wheeler) maakt deze nieuwe samenstelling compleet.

  José Soares – sax
  Harmen Fraanje – piano
  Sun-Mi Hong – drums

 • Jasper Blom, Jamie Peet, Niels Broos 

  Tenorsaxofonist en bandleider Jasper Blom is een van de meest harmonisch vernieuwende en veelzijdige instrumentalisten in de Nederlandse jazzscene. Hij won tweemaal de European Jazz Award, speelde met sterren als Lee Konitz, Chet Baker, George Duke en Randy Crawford, en toerde met zijn kwartet over de hele wereld. Twee jaar geleden won Jasper Blom de Buma Boy Edgar Prijs, de meest prestigieuze jazzprijs in Nederland. De winnaars worden uitgedaagd om met bijzondere bezettingen door het land te toeren. Voor de (geannuleerde) editie van Transition festival vorig jaar bedacht Jasper Blom een gelegenheidstrio met drummer Jamie Peet en toetsenist Niels Broos. Dit duo is geen vreemde op Transition; in 2018 hielden ze met hun duoset de Club Nine in hun greep. Wat in het vat zit verzuurt niet, want een jaar later kan deze bijzondere bezetting gelukkig toch aan publiek gepresenteerd worden.

  Jasper Blom – sax
  Niels Broos – toetsen
  Jamie Peet – drums