Dit programma werd op 26, 27 en 28 maart uitgezonden. De drie festivaluitzendingen en alle concerten uit het programma zijn terug te kijken tot en met zondag 11 april. Terugkijktickets voor het volledige festival zijn te koop via bovenstaande button. Je kunt ook één dag van het festival terugkijken. Bij aankoop ontvang je per festivaldag een persoonlijke inlogcode voor de livestream, te vinden in het pdf-bestand van je bevestigingsmail. Bekijk ook de veelgestelde vragen over Transmission voor meer informatie.
Onder de noemer Transmission presenteerde Transition festival een driedaags online programma op 26, 27 en 28 maart. De beperkte mogelijkheden van het livecircuit in het afgelopen jaar hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels bergen met nieuwe composities en projecten op de plank liggen. Vandaar een driedaags, online programma met enkel musici die in Nederland wonen of verblijven, want de keuze uit alleen al het eigen jazzlandschap is enorm. Tijdens Transmission staan vijftien verschillende formaties en een hoop premières op het programma! Bekijk hieronder de volledige line-up.
De drie online festivalavonden bestaan uit een doorlopend programma, gepresenteerd door Rolf Delfos (Artvark, Dutch Jazz podcast) & Coen Witteveen (Typhoon, KOSMIK). Naast de uitzendingen die om 19:00 starten is er ook de mogelijkheid om de sets on demand te bekijken. Het doorlopende programma bestaat uit een combinatie van vooraf opgenomen concerten en livestreams, met tussendoor enkele interviews. In het programma worden soms selecties gemaakt uit volledige concerten, waarvan de volledige sets tijdens het festivalweekend of achteraf nog in zijn geheel terug te zien zijn.
De Amerikaan Brad Mehldau is een van de belangrijkste pianisten in de moderne jazz. Met zijn ragfijne toucher en natuurlijk gevoel voor harmonie springt hij moeiteloos van het ene subgenre naar het andere. Brad Mehldau speelde in maart vorig jaar een van de laatste concerten in TivoliVredenburg voor het land de lockdown in ging. Sindsdien verblijft hij voornamelijk in Nederland en is hij vooral druk bezig geweest met componeren. Een van deze wapenfeiten, het prachtige soloalbum Suite: April 2020, verscheen afgelopen jaar. Op uitnodiging van Transition heeft hij een kwartet samengesteld waarmee hij nog niet eerder op de bühne heeft gestaan. De Spaanse drummer Jorge Rossy is een bekend gezicht uit het Brad Mehldau Trio, en wordt aangevuld met twee Nederlanders: bassist Clemens van der Feen en basklarinettist Joris Roelofs.
Brad Mehldau – piano
Joris Roelofs – basklarinet
Clemens van der Feen – bas
Jorge Rossy – drums
In Under The Surface vinden drie generaties van unieke Nederlandse musici elkaar om vrij benaderde muziek te maken, zonder vaste kaders. Het resultaat is prachtige sfeervolle, bijna meditatieve trance- achtige muziek met dromerige melodieën. De improvisaties zijn verre van abstract en klinken als doordachte composities; Sanne Rambags stem fluistert, dicht en zingt over de melodielijnen van Bram Stadhouders en de subtiele percussie van Joost Lijbaart. De uit stilte opgetrokken atmosfeer legt de puurheid van de zielsverwantschap tussen de musici bloot. In april verschijnt hun derde album, waarvan tijdens deze online editie van Transition alvast een voorproefje.
Sanne Rambags – zang
Bram Stadhouders – gitaar
Joost Lijbaart – drums
Transition presenteert tijdens deze online editie een gloednieuw trio van de Zuid-Koreaanse drummer Sun-Mi Hong, die afgelopen jaar veel furore maakte met haar album A Self-Strewn Portrait. In dit nieuwe trio bundelt ze de krachten met de van origine Portugese (maar woonachtig in Nederland) saxofonist José Soares. Samen behoren ze tot de meest innovatieve hedendaagse muzikanten in de scene. Hun individuele visies kunnen door dezelfde lens gezien worden, waardoor een caleidoscoop van intrigerende, tedere en elegante geluiden ontstaat. Pianist Harmen Fraanje (Arve Henriksen, Eric Vloeimans, Kenny Wheeler) maakt deze nieuwe samenstelling compleet.
José Soares – sax
Harmen Fraanje – piano
Sun-Mi Hong – drums
Tenorsaxofonist en bandleider Jasper Blom is een van de meest harmonisch vernieuwende en veelzijdige instrumentalisten in de Nederlandse jazzscene. Hij won tweemaal de European Jazz Award, speelde met sterren als Lee Konitz, Chet Baker, George Duke en Randy Crawford, en toerde met zijn kwartet over de hele wereld. Twee jaar geleden won Jasper Blom de Buma Boy Edgar Prijs, de meest prestigieuze jazzprijs in Nederland. De winnaars worden uitgedaagd om met bijzondere bezettingen door het land te toeren. Voor de (geannuleerde) editie van Transition festival vorig jaar bedacht Jasper Blom een gelegenheidstrio met drummer Jamie Peet en toetsenist Niels Broos. Dit duo is geen vreemde op Transition; in 2018 hielden ze met hun duoset de Club Nine in hun greep. Wat in het vat zit verzuurt niet, want een jaar later kan deze bijzondere bezetting gelukkig toch aan publiek gepresenteerd worden.
Jasper Blom – sax
Niels Broos – toetsen
Jamie Peet – drums
Saxofonist en componist Tineke Postma toert sinds 2003 internationaal als bandleider, en werkte als gast met prominente musici zoals Kenny Barron, Esperanza Spalding, Dianne Reeves, Wayne Shorter, Richard Bona en Herbie Hancock. Haar nieuwe album Freya verscheen begin vorig jaar en bevat een internationale top line-up met Kris Davis, Ralph Alessi, Matt Brewer en Dan Weiss. Gelukkig heeft ze in coronatijd een ijzersterke Nederlandse line-up bij elkaar weten te krijgen om Freya toch live ten gehore te brengen: Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (drums) uit het Tineke Postma Trio en basklarinettist Joris Roelofs.
Tineke Postma – sax
Joris Roelofs – basklarinet
Clemens van der Feen – bas
Tristan Renfrow – drums
In 2019 maakte Kika Sprangers voor het Grachtenfestival een juichend besproken compositie met het thema Schatten van Vrouwen, over de verbinding tussen man en vrouw. Nu de focus vaak op de positie van vrouwen ligt, voelen mannen zich gauw buitengesloten. Sprangers zoekt verzoening. Karakter moet voorop staan, gender komt daarna. Of doet het er misschien niet toe? Op uitnodiging van TivoliVredenburg kwam er afgelopen december een reprise van dit stuk én veel nieuw werk én weer met de strijkers van Pynarello en de ritmesectie Thomas Pol (bas), Wolfert Brederode (piano) en Jasper Van Hulten (drums). Er stond een korte tournee gepland, maar door de nieuwe lockdown maatregelen kon alleen het concert in TivoliVredenburg doorgaan voor 2x 30 bezoekers, kort voordat de zalen weer dicht moesten voor publiek. Om dit bijzondere project toch aan zoveel mogelijk mensen te laten horen zijn er tijdens dit concert opnames gemaakt die tijdens Transition in première gaan.
Pynarello
Kika Sprangers – sax
Thomas Pol – bas
Wolfert Brederode – piano
Jasper van Hulten – drums
Voor zijn vorige album Goldbrun sleepte Yuri Honing de Edison Jazz Award 2018 in de wacht. ‘Met een duidelijke focus op de West-Europese klassieke muziektraditie creëert Honing een heel eigen opvatting over wat jazz kan zijn’, aldus de Edisonjury. Op zijn nieuwe album geeft Yuri Honing met Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (bas) en Joost Lijbaart (drums) een muzikaal kijkje in het hoofd van Blauwbaard, de hoofdfiguur (en tiran) uit een Frans sprookje uit de 17e eeuw. De topmusici leiden je door zijn catacomben, als in een oneindig doolhof waarin je geblinddoekt ronddwaalt en je wordt ondergedompeld in fonteinen van muziek en geheime melodieën in verborgen kamers.
Yuri Honing – sax
Wolfert Brederode – piano
Gulli Gudmundsson – bas
Joost Lijbaart – drums
New Cool Collective, het piekfijn geklede achtkoppige jazzdance-monster van Benjamin Herman, toerde al over de hele wereld en maakt daarbij geen onderscheid tussen jazz- of rockfestivals. North Sea Jazz of Roskilde – NCC krijg elk publiek mee met hun unieke mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo. In coronatijd ontwikkelden ze een nieuw programma, Speakeasy, een begrip ontleend uit de drooglegging in de Verenigde Staten tussen 1920 en 1933. Met het verbod op de verkoop en productie van alcohol verschenen er langzaam maar zeker geheime bars waar de mensen toch samenkwamen. De samenkomst zal dit keer virtueel gaan, maar zorgt er toch voor dat je je even waant in een verborgen nachtclub uit het begin van de 20ste eeuw.
Benjamin Herman – sax
Rory Ronde – gitaar
Joost Kroon – drums
Frank van Dok – percussie
Jos de Haas – percussie
Willem Friede – piano
Leslie Lopez – bas
David Rockefeller – trompet
Het Metropole Orkest brengt samen met verschillende solisten een ode aan de jazzlegende Charles Mingus. De Amerikaanse contrabassist, componist en orkestleider Charles Mingus was een van de meest toonaangevende artiesten in de jazz in de jaren ’50 en ’60. Zijn muziek inspireert ook nu nog een hoop artiesten, ook buiten de jazzwereld. Om het leven en de muziek van deze legendarische artiest te vieren, speelt het orkest o.a. Mingus’ favorieten als Better Get It In Your Soul, Moanin’ en Goodbye Pork Pie Hat. Naast het voltallige orkest blazen Pablo Martinez (trombone), Angelo Verploegen (trompet), Joris Roelofs (basklarinet) en Ntjam Rosie (zang) de tijdloze stukken van Mingus nieuw leven in.
Metropole Orkest o.l.v. Jochen Neuffer
solisten:
Pablo Martinez – trombone
Angelo Verploegen – trompet
Joris Roelofs – basklarinet
Ntjam Rosie – zang
Het Orgel Trio (de Utrechtse klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland, samen met Nicolaï-organist Berry van Berkum) verwelkomt in dit project de sprankeling van het jonge trompettalent Ruben Drenth en de gloedvolle improvisaties van trombonist en Ellington-kenner Joost Buis. De formatie ontleedt de vroege, inmiddels alweer honderd jaar oude stukken van Duke Ellington, om ze vervolgens op een eigentijdse manier weer in elkaar te zetten. Bijzonder is dat voor dit (online) concert ook het barokorgel van onze Grote Zaal gebruikt wordt.
Steven Kamperman – klarinet
Dion Nijland – bas
Berry van Berkum – orgel
Ruben Drenth – trompet
Joost Buis – trombone
Recentelijk heeft Corrie van Binsbergen aangekondigd te gaan stoppen met optreden om zich volledig te concentreren op het componeren. Maar niet voordat er op een waardige manier afscheid genomen kan worden van de Nederlandse Frank Zappa, zoals de gitariste vaak genoemd wordt. Daarom een ereplaats voor een van haar succesformaties Playstation op de Transition line-up, een grote formatie waarin haar kenmerkende gitaargeluid knettert en schuurt met de andere instrumentatie. ‘De vier blazers zorgen voor vuurwerk, terwijl Van Binsbergen de ene zinderende en zingende solo na de andere uit haar gitaar tovert’ (Draaiomjeoren).
Corrie van Binsbergen – gitaar
Dion Nijland – bas
Yonga Sun – drums
Miguel Boelens – altsax/sopraansax
Mete Erker – tenorsax/basklarinet
Morris Kliphuis – hoorn/trompet
Joost Buis – trombone/lapsteel
Albert van Veenendaal – (prepared) piano
De naam Smandem is een samenvoeging van het Jamaicaanse woord Mandem (vriendengroep) en de “S” die in hun lijstje helden steeds terugkomt: Chris Dave, Marcus Miller, John Scofield en Shai Maestro. Voeg aan die invloeden een voorliefde voor urban en hiphop toe en je krijgt de sound van het jonge Amsterdamse collectief Smandem. Hun toekomstvisie is Amsterdam een sound te geven zoals de broeiende scene Londen dat bijvoorbeeld heeft met namen Yussef Dayes, vertellen ze onlangs in een interview met Jazzism. Het kwartet brengt kort na deze online editie hun eerste self titled ep uit op Super Sonic Jazz, tijdens Transition alvast een voorproefje!
Kick Woudstra - drums
Aäron Bouwman - bas
David Nino van der Grinten - keys
Rafael Devante Sinay - gitaar
Dit zijn cookies die nodig zijn voor het goed functioneren van de website. Bijvoorbeeld om je ingelogd te houden of voor het winkelwagentje. Ook gebruiken we cookies van Google Analytics om de website en bijbehorende statistieken te analyseren.
Dit zijn cookies die door derde partijen worden geplaatst. Deze cookies maken het mogelijk om video's van YouTube, kaarten van Google Maps en playlists van Spotify op onze website te embedden. Ook maken we gebruik van de Facebook pixel om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Lees hierover meer in onze privacyverklaring.