Talks, festivals, colleges en meer

Ons Kennis & Debatprogramma
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Studio TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Livestream: Nieuw licht op een pijnlijk verleden

Gratis - In gesprek over slavernij, kunst en empathie | I.s.m. Tori Oso Utrecht

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
In het Rijksmuseum is deze maand een tentoonstelling over slavernij geopend. Een bijzondere gebeurtenis; nooit eerder besteedde een nationaal museum aandacht aan deze pijnlijke kant van onze geschiedenis. Documentairemaker Ida Does bracht de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld voor haar film Nieuw Licht - Het Rijsmuseum en de slavernij (gratis te bekijken via 2Doc). Ze sprak met de curatoren, nazaten van tot slaaf gemaakten en andere betrokkenen. Met Ida en Dionne Abdoelhafiezkhan (sociaal ondernemer en bestuurslid Museumnacht Amsterdam) bespreken we vragen als: Hoe kunnen kunstenaars, musea en culturele instellingen bijdragen aan begrip en empathie voor historische figuren en gebeurtenissen? Kan dit ook weer bijdragen aan meer begrip voor elkaar anno 2021? En wat voor rol speelt hedendaagse kunst hierin?

Sabrina Starke maakte de titelsong Learn to Love bij de documentaire Nieuw Licht en zal live optreden. Ook componist en fluitist Ronald Snijders, verantwoordelijk voor de muziek in de film, treedt op. In het verleden heeft hij ook opgetreden bij en samengewerkt met Tori Oso Utrecht. Aan deze artiesten stellen we de vraag: hoe kun je de thema's en emoties uit het verleden op muziek zetten? De presentatie is in handen van Jennifer Muntslag.

Dit programma is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, Memphis Film & Television en Tori Oso Utrecht. Het programma vindt plaats in het kader van de Dag van de Empathie, die jaarlijks georganiseerd wordt op 3 mei. Door het hele land vinden in de maand mei programma's rond dit thema plaats. Kijk voor de volledige programmering op https://dagvanempathie.nl/ 

Foto: Curatoren van het Rijksmuseum in gesprek. Still uit 'Nieuw Licht'.