maandag 24 mei 2021

Livestream: Nieuw licht op een pijnlijk verleden

Gratis - In gesprek over slavernij, kunst en empathie

Talks, festivals, colleges en meer

Ons Kennis & Debatprogramma

20:00
aanvang
21:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

maandag 24 mei 2021

Livestream: Nieuw licht op een pijnlijk verleden

Gratis - In gesprek over slavernij, kunst en empathie

Deze livestream is gratis te bekijken via Studio TivoliVredenburg.

Binnenkort opent in het Rijksmuseum een tentoonstelling over slavernij. Een bijzondere gebeurtenis; nooit eerder besteedde een nationaal museum aandacht aan deze pijnlijke kant van onze geschiedenis. Documentairemaker Ida Does bracht de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld voor haar film Nieuw Licht - Het Rijsmuseum en de slavernij. Ze sprak met de curatoren, nazaten van tot slaaf gemaakten en andere betrokkenen. Wij gaan in gesprek met Ida en andere gastsprekers (n.n.b.): Hoe kunnen kunstenaars, musea en culturele instellingen bijdragen aan begrip en empathie voor historische figuren en gebeurtenissen? Kan dit ook weer bijdragen aan meer begrip voor elkaar anno 2021? En wat voor rol speelt hedendaagse kunst hierin?

Sabrina Starke maakte de titelsong Learn to Love bij de documentaire Nieuw Licht en zal live optreden. Ook componist en fluitist Ronald Snijders, verantwoordelijk voor de muziek in de film, treedt op. Aan deze artiesten stellen we de vraag: hoe kun je de thema's en emoties uit het verleden op muziek zetten? De presentatie is in handen van Jennifer Muntslag.

Dit programma is een samenwerking tussen TivoliVredenburg en Memphis Film & Television. Het programma vindt plaats in het kader van de Dag van de Empathie, die jaarlijks georganiseerd wordt op 3 mei. Door het hele land vinden in de maand mei programma's rond dit thema plaats. Kijk voor de volledige programmering op https://dagvanempathie.nl/ 

Foto: Curatoren van het Rijksmuseum in gesprek. Still uit 'Nieuw Licht'

Zie ook

wo 19 mei 2021

Livestream: Energietransitie? Dit zijn de obstakels

Science Session #10 | Met jurist en politicoloog Sanne Akerboom

do 20 mei 2021

Livestream: Syrië, een roep om vrijheid en rechtvaardigheid

Gratis - PAX Power to the people