Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Studio TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Livestream: Het Grote Klimaatdebat

Gratis - Kandidaat-Kamerleden over dé groene thema's van de 2021 verkiezingen

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Ben jij benieuwd hoe de groene plannen van politieke partijen eruit zien? Kijk dan mee met het Grote Klimaatdebat: verkiezingen 2021. Op 2 maart gaan kandidaat-Kamerleden in debat over dé grote klimaatthema’s. Hoe denken verschillende partijen de landbouw te verduurzamen? Wie betaalt er voor de groene transitie? En waar halen we onze groene energie vandaan? Deze en meer vragen komen aan bod in dit interactieve verkiezingsdebat, opgenomen vanuit onze Hertz, georganiseerd door het Impact Café van de Universiteit Utrecht.

POLITICI

Kauthar Bouchallikth staat op nummer 9 op de lijst van GroenLinks. Als scholier stond Kauthar al in de modder op het Museumplein bij een landelijke staking die ze mee had georganiseerd. Vanuit die kritische energie sloot ze zich aan bij de klimaatbeweging, met het besef dat de klimaatcrisis ongelijkheid vergroot. Gelijkwaardigheid en (klimaat)rechtvaardigheid staan voor haar centraal, gewonnen strijd tegen de ene vorm van onrecht of uitsluiting is uiteindelijk winst voor ons allemaal. Kauthar organiseerde mee met de Klimaatmars en Klimaatstaking, publiceerde voor verschillende media, waaronder OneWorld en De Correspondent, en schrijft momenteel met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou een boek over diversiteit & inclusie bij Amsterdam University Press.

Henri Bontenbal staat op nummer 17 op de lijst van het CDA. Zijn missie: met effectief klimaatbeleid de wereld duurzaam maken. “Iedereen van ons verlangt naar een samenleving waarin jongeren zich geen zorgen hoeven te maken over de vraag of hun toekomst wel beter zal zijn dan die van de vorige generaties. Velen van ons zijn minder optimistisch geworden over de toekomst. Komt dat wat ons dierbaar is niet in de knel door klimaatverandering? Ik wil graag bijdragen aan een politiek die het klimaatprobleem heel serieus neemt. Daarom maak ik me sterk voor effectieve, eerlijke en gezamenlijke oplossingen voor het klimaatprobleem.”

Joris Thijssen staat op nummer 6 op de lijst van de PvdA. “De afgelopen 20 jaar heb ik bij Greenpeace gestreden voor een veilig klimaat en gezonde natuur. Daar begon ik als vrijwilliger en was ik de laatste paar jaar directeur. De drive die ik bij Greenpeace had neem ik mee naar de Tweede Kamer, als nummer 6 op de lijst van de PvdA. Daar zal ik mij inzetten voor een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, de grote vervuilers betalen en we tienduizenden nieuwe banen creëren.”

Mark Harbers staat op nummer 7 op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen.
“Ik sta voor een klimaatbeleid dat ons klimaatprobleem oplost en ons duurzamer, welvarender en minder afhankelijk van onvrije landen maakt. Ik kies voor pragmatische oplossingen om het doel van 2050 te halen en zoveel mogelijk je leven te blijven leiden zoals je dat wilt.”

Lammert van Raan zet zich sinds 2017 in de Tweede Kamer in voor het klimaat en diende onlangs de Klimaatwet 1.5 in. De klimaatwet die medio 2019 werd aangenomen mist urgentie, daarom komt de PvdD met de klimaatwet 1.5 die wél doet wat nodig is. Verder staan krimp en vergroening van de luchtvaart, meer steun voor de cultuursector, het strafbaar stellen van ecocide en een belasting op vleesproducten, de slachttaks, hoog op zijn prioriteitenlijst. Lammert studeerde Bedrijfskunde, werkte in de internet-/telecomindustrie en was docent economie in het voortgezet onderwijs. Voordat hij actief werd in de Tweede Kamer, deed hij politieke ervaring op in alle niet-landelijke politieke lagen.

Ernst Boutkan staat op nummer 3 op de lijst van Volt. Hij is vijfentwintig jaar, net afgestudeerd en nu fulltime aan de bak voor Volt. Ernst is de politiek in gegaan vanwege twee redenen: voor een sterk Europa en een nieuwe manier van politiek bedrijven. Daarom zet hij zich in voor Volt, een politieke partij die op een andere manier naar Europa en de politiek kijkt. Als je klimaatverandering echt wil aanpakken moet je de oplossing over grenzen heen zoeken. Met 450 miljoen mensen kun je veel meer bereiken dan met 17,5 miljoen mensen. Het wordt tijd dat geluid echt te laten horen in de Kamer.