Talks, colleges, festivals en meer
Ons kennis- en debatprogramma- Zaal open
- Aanvang
- Verwacht einde
- Locatie
- Studio TivoliVredenburg
- Attend
- Facebook-event
Livestream: Grenzen voorbij: een ander perspectief op migratie
Gratis - UGlobe Café over labels, verzet en oplossingen
Geweest
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.
Het maatschappelijk debat over migratie gaat vaak over asielzoekers, aantallen en opvanglocaties. Het stelt onze samenleving op de proef, zeggen we. Maar waarom beschouwen we migratie vrijwel altijd als een probleem? Is migratie niet iets wat er altijd al is geweest; altijd blijft en wellicht zelfs kansen biedt? Kortom, migratie vraagt om een nieuw perspectief.
In het UGlobe Café op 1 juni, kijken we met een open blik naar migratie. Wat gebeurt er als een gemeente juist vluchtelingen actief aantrekt in plaats van zich er tegen verzet? Heeft Nederland een nieuwe minister van migratie nodig? En wat doet het labelen van ‘migranten’ met de identiteit van een migrant zelf? We gaan in gesprek met verschillende experts die ons met praktijkvoorbeelden laten zien dat het ook anders kan.
Sprekers
- Monique Kremer – Voorzitter bij Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap Universiteit van Amsterdam. Is er een Nederlandse minister van migratie nodig?
- Annelies Zoomers - Hoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Utrecht en programmadirecteur van het project Welcoming Spaces. Kunnen we migranten huisvesten in Europese krimpregio's, om lokale economieën een impuls te geven?
- Eefje Blankevoort & Els van Driel – documentairemakers van o.a. Shadow Games. Hoe kunnen documentaires bijdragen aan meer bewustwording van de situatie van vluchtelingen - en heeft dit effect op het politieke en maatschappelijke debat?
- Yula Altchouler - Programmamaker en researcher. In december 2020 verscheen haar radiodocumentaire Ons succesverhaal, waarin Yula de verhalen onderzoekt die vluchtelingen over zichzelf vertellen.
De moderatie is in handen van presentator en programmamaker Shula Tas.
Studenten opgelet! Bij dit programma mogen 30 studenten aanwezig zijn. Wil je kosteloos aanwezig zijn, stuur dan een email naar het Centre for Global Challenges.
Over het UGlobe Café
Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten van de Universiteit Utrecht, het Utrecht Centre for Global Challenges (UGlobe) en het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.
Foto door Mika Baumeister op Unsplash.