woensdag 31 maart 2021

Livestream: Dirk de Wachter over eenzaamheid

Hoe blijven we verbonden als we apart leven?

Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

woensdag 31 maart 2021

Livestream: Dirk de Wachter over eenzaamheid

Hoe blijven we verbonden als we apart leven?

Om deze livestream te kunnen bekijken dien je een ticket gekocht te hebben via bovenstaande button. Bij aankoop ontvang je een persoonlijke inlogcode voor de livestream, te vinden in het pdf-bestand van je bevestigingsmail. Bekijk ook de veelgestelde vragen over onze livestreams. Je kunt deze livestream woensdag 31 maart vanaf 20:00 uur bekijken via deze pagina.

Wist je dat één op de tien Nederlanders ernstige eenzaamheid ervaart? Volgens de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter is eenzaamheid de rode draad in onze samenleving. Dat komt omdat de maatschappij ons vraagt om autonoom, succesvol, onafhankelijk en prestatiegericht te zijn. Hierdoor is het delen van gevoelens van eenzaamheid een taboe geworden, terwijl we het gevoel allemaal kennen en kunnen ervaren. 

In het kader van Living Apart Together spreken TivoliVredenburg en RAUM deze avond met Dirk de Wachter over eenzaamheid. Waar komt het taboe en de schaamte rondom eenzaamheid precies vandaan? Wat is het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn? Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid voor de samenleving? Wat is het belang van aanraking en praten met betrekking tot dit onderwerp? En is eenzaamheid een typisch probleem van de stad? 

Tijdens dit programma gaat journalist en presentator Rachel Rosier (bekend van o.a. NPO3) in gesprek met De Wachter. Een muzikaal spoken word intermezzo wordt verzorgd door Ozan Aydogan en zijn muzikanten (beluister zijn nieuwe album 'Prachtige Wezens' op Spotify). Theatermaker Marjon Moed, bekend van de BNNVARA documentaireserie ‘Single’, sluit de avond af met een korte performance. 

Dit programma maakt onderdeel uit van Living Apart Together, een expositie en programma van stadslab RAUM. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM onderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. De openluchtexpositie is t/m 7 maart vrij toegankelijk en coronaproof te bezoeken.

Foto Dirk de Wachter door Leen Wouters Fotografie.
Foto Rachel Rosier door Iris Dorine.