Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Studio TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Livestream: De Zweefsessie - over slaap

Gratis - met neurowetenschapper Ysbrand van der Werf

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Voor velen van ons een herkenbaar scenario: je ligt in bed, maar je gedachten razen rond en je kan nèt niet lekker liggen. Waarom kunnen we de slaap niet vatten?

In deze Zweefsessie praten we over slaap. Waar we vroeger onze slaap voor lief namen en ons liever richtten op wat er overdag gebeurde, is de belangstelling voor slaap de afgelopen jaren enorm toegenomen. Niet gek, als je bedenkt dat, zo ontdekten wetenschappers, goed slapen cruciaal is voor een gezond leven. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen als je slaapt? Wat is de relatie tussen slaap en psychische aandoeningen zoals depressie of ADHD? En wat is de invloed van de coronacrisis op onze nachtelijke avonturen? Neurowetenschapper en slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf geeft antwoord op al onze vragen.

Ysbrand van der Werf
Ysbrand van der Werf is hoogleraar neuroanatomie aan het Amsterdam UMC en voorzitter van de NSWO, de Nederlandse Vereniging voor Slaap - Waakonderzoek.  In zijn werk doet hij zowel toepasbaar onderzoek naar diverse slaapstoornissen zoals narcolepsie en hypersomnie, als naar fundamenteel onderzoek in de hersenen. Welke hersengebieden zijn betrokken bij slapen en hoe hangt dit samen met andere functies van het lichaam?  In 2016 verscheen zijn boek 'Iedereen slaapt'.

Over de Zweefsessies
De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze zweefsessie wordt gepresenteerd door Lisa Peters.