vrijdag 23 april 2021

Livestream: De koloniale kant van Nederland

Gratis - Hoe Nederland blijvend beïnvloed is door het koloniale verleden

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
aanvang
21:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

vrijdag 23 april 2021

Livestream: De koloniale kant van Nederland

Gratis - Hoe Nederland blijvend beïnvloed is door het koloniale verleden

geweest

Dit programma is gratis te volgen op Studio TivoliVredenburg

Hoe zie je de koloniale geschiedenis vandaag nog terug? Er zijn tastbare sporen, zoals grachtenpanden en buitenhuizen, maar ook onzichtbare sporen in de vorm van culturele erfenissen. Het ‘cultureel archief’ zit vol koloniale ideeën, mentaliteiten en wereldbeelden. Wat valt er te ontdekken in dat archief? En is er eigenlijk wel een plek waar geen koloniale sporen te vinden zijn?

In dit programma zal emeritus hoogleraar Gloria Wekker, vijf jaar na het verschijnen van de eerste druk van haar invloedrijke boek Witte Onschuld, reflecteren op de stand van zaken in het Nederlandse raciale discours. De wereld is het afgelopen jaar geconfronteerd met vier soorten crises: een ecologische, economische, pandemische crisis en een crisis van het 'raciale contract'. Wat kunnen deze crises ons vertellen over Witte Onschuld? En hoe kunnen we als samenleving, na de grootschalige Black Lives Matter-protesten deze zomer, het raciale contract opnieuw samen vormgeven?

Ze gaat daarna in gesprek met hoogleraar Geertje Mak, die in het KNAW NL-lab de Nederlandse identiteit bestudeert, en met Esther Captain, die bij het KITLV postkoloniaal Nederland onderzoekt. Programmamaker Marischka Verbeek presenteert de avond. Online publiek is van harte uitgenodigd mee te praten.

Op zoek naar meer verdieping? Utrechtse boekwinkel Savannah Bay heeft een leeslijst samengesteld met interessante boeken rondom dit onderwerp – die leeslijst vind je hier.

Dit programma vindt plaats in het kader van de conferentie 'Spores of Empire' (Universiteit Utrecht), waarin historici op zoek gaan naar de koloniale invloed op de Nederlandse cultuur.

Op de foto: een replica van een VOC-schip voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Credits: Eddo Hartmann, © Het Scheepvaartmuseum via Wikimedia Commons.