Het Gelders Orkest & Marianna Shirinyan (piano) - TivoliVredenburg
Naar agenda
zaterdag 16 december 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Het Gelders Orkest & Marianna Shirinyan (piano)

Grieg - Pianoconcert

vanaf 22,00
uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Antonello Manacorda
dirigent
Marianna Shirinyan piano

programma

Grieg Pianoconcert
R. Strauss Till Eulenspiegel
R. Strauss Rosenkavalier-suite

aanvang
14:00
Rang 1
€ 30,00
€ 21,00
Rang 2
€ 26,00
€ 21,00
Rang 3
€ 22,00
€ 21,00

deze prijzen zijn inclusief servicekosten

Middagconcertgrote zaal
Richard Strauss Begin van zijn eigen toelichting bij Till Eulenspiegel
Er was eens een zekere Tijl Uilenspiegel, een aartsschelm bij Gods genade…

Lees hier de toelichting bij dit concert, geschreven door Michiel Cleij.

Zaterdagmiddag, tijd voor opgeruimde muziek, lichte tonen en klaterende stromen van pianistische hoogstandjes. Neem Richard Strauss, zijn Rosenkavalier-suite noemde hij onomwonden een ‘muzikale komedie’. En in Tijl Uilenspiegel spiegelt hij zich met overgave aan de gelijknamige middeleeuwse vlegel, vol schelmen- streken en deugnieterij. Strauss schiep er plezier in om muzikale portretten te maken van ontregelende figuren, waarbij hij natuurlijk dankbaar uit eigen ervaringen kon putten.

Een muzikale narrengrijns
Maar hoe leg je nou een middeleeuwse schelmenroman vast in noten? We geven het woord aan Richard Strauss: ‘Het is mij onmogelijk om een programma voor Eulenspiegel te geven. Dus laat ik het aan het publiek over om de noten te kraken, die de schelm hem opdient. Het enige wat nodig is om de muziek te begrijpen, zijn de twee Eulenspiegel-thema’s die door het werk lopen in alle mogelijke vermommingen, stemmingen en situaties…’. Deze twee thema’s horen we al meteen in de openingsmaten: een jennerig hoornmotief, waarop Tijl komt aangeslenterd, en als tegenhanger een springerige klarinetsprong, of in Strauss’ woorden ‘een muziek geworden narrengrijns’. En dan kan het feest beginnen…

Bij dit concert wordt u door TivoliVredenburg en Stichting Appeltaartconcerten in de pauze een stuk appeltaart aangeboden. Stichting Appeltaartconcerten organiseert concerten voor bezoekers die door ziekte zelf niet (meer) vanzelf een concert kunnen bijwonen, en hun mantelzorgers en familie. Dit concert is er daar één van. 

Dit concert is onderdeel van Wintergarten, het eindejaarsfestival van TivoliVredenburg. In de laatste twee weken van december kan jong en oud iedere dag ook op de binnenpleinen terecht voor een gevarieerd, veelal gratis toegankelijk programma. Naast concerten en andere events in de ‘eindejaarssfeer’, is een video wall kunstinstallatie aanwezig, worden winterse dranken en happen geserveerd en heropent pop-up restaurant “Het Gulle Rendier” voor een winterse maaltijd.

Wellicht vind je ook interessant

Uitverkocht
vr 13 apr 2018

Nederlands Kamerkoor

Miserere & Stabat Mater

vr 26 jan 2018

Radio Filharmonisch Orkest – Brahms Symfonie nr. 1

Bernstein & Brahms op symfonisch avontuur

ma 23 apr 2018

Van Swieten Society – Wilde Romantiek

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord