Bekijk de hele reeks

Lang Leve de Pechgeneratie
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Ciana Mayam
Mauk Bresser
Amber Hussain
Boban Braspenning
Mart Veldhuis

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Lang Leve de Pechgeneratie: studieschuld

Afgestudeerd met 50.000 schuld en nu?

Geweest

Je gaat studeren en je hebt de tijd van je leven… dat zou je denken, tenminste. Maar wat blijkt: je moet dat geleende geld gewoon met rente terugbetalen, en je moet je ook nog eens zorgen gaan maken of je later wel probleemloos een hypotheek kunt krijgen. Dat was niet de afspraak!

In deze eerste editie van Lang Leve de Pechgeneratie duiken we dieper in de financiële toekomst van onze generatie. Volgens het CBS hadden in 2022 namelijk ruim 300.000 mensen minimaal 30.000 euro studieschuld. Het leenstelsel had moeten zorgen voor meer kansengelijkheid onder studenten, maar hier wordt niemand beter van.

Presentatoren Ciana Mayam (BNN VARA) en Podium-programmamaker Amber gaan in gesprek met een gast die zelf nog student is, maar ook nauw betrokken bij het politieke spel rondom studiefinanciering: Mauk Bresser, bestuurslid van de JOVD. Met hem bespreken we wat er terecht is gekomen van de toezeggingen die bij de invoering van het leenstelsel zijn gedaan. Want hoe zit het opeens met die rente? En ben je nou beter af met de basisbeurs die eraan komt? Maar vooral: hoe kunnen we als pechgeneratie op een eerlijke manier gecompenseerd worden zodat we niet direct 60.000 euro studieschuld achter staan op de studenten die in september starten? We nodigen ook iemand uit op het podium die hier een creatieve oplossing voor heeft bedacht. Mart Veldhuis is de schepper van het kunstwerk Eigen Schuld dat hangt in het Dordrechts Museum. Dit wandkleed kost 45.879,40 euro, precies de studieschuld van de kunstenaar.

Cabaretier
Wees maar niet bang dat het één grote klaagzang wordt, we nodigen ook komisch talent uit op het podium om wat humor aan te brengen in het hele verhaal. De avond wordt afgesloten door cabaretier Boban Braspenning. In 2021 won hij de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Nu bestormt hij de theaters met zijn debuutvoorstelling: Boompje Beestje, een muzikale cabaretshow over woningnood.  Zo kunnen we ondanks alle ellende lachend een drankje gaan drinken.

'Lang Leve de Pechgeneratie' is een driedelige serie van cultureel studentenplatform Podium van de Hogeschool Utrecht en TivoliVredenburg. Kijk voor meer informatie op de website van Podium.