donderdag 2 december 2021

Kringlezing van onderzoeksjournalist Christiaan Triebert

Van Groningse Studentenkrant naar The New York Times

geweest
Talks, colleges, festivals en meer

Ons Kennis & Debatprogramma

14:00
zaal open
14:30
aanvang
16:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
donderdag 2 december 2021

Kringlezing van onderzoeksjournalist Christiaan Triebert

Van Groningse Studentenkrant naar The New York Times

geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Hoe kom je van reporter bij de Groningse studentenkrant bij internationaal collectief Bellingcat en de New York Times terecht?

Christiaan Triebert won met zijn krant de Amerikaanse Pullitzerprijs voor een serie artikelen over de  manier waar Rusland betrokken was bij bombardementen op ziekenhuizen in Syrië. Triebert reist al jaren over de hele wereld om onderzoek te doen naar misstanden. Op basis van open bronnen onderzoek legt hij de informatie via traditionele verslaggeving vast om zo daders ter verantwoording te roepen. De Volkskrant noemde hem een vernieuwer van de journalistiek waarbij informatie niet iets is wat je achterhoudt, maar juist deelt. Het wordt de Bellingcat-methode genoemd, een groep waar Triebert lange tijd deel van uit maakte.

De Groningse student begon zijn carrière bij de Groningse Studentenkrant en de Universiteitskrant Groningen. In zijn lezing vertelt hij over zijn stap van Groningen naar Bellingcat en de New York Times, de uitgangspunten  van zijn journalistieke methode en de hoe wij daar als Nederlandse journalisten in het hoger onderwijs in onze eigen omgeving gebruik van kunnen maken.

De Kringlezing is een initiatief van de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijs Media. Tijdens deze lezing zullen ook de Kringawards voor beste publicaties in hoger onderwijs media.

Zie ook

di 7 dec 2021

Privacyrede door Kees Verhoeven

Programma is verplaatst naar 17 februari 2022 | Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook?

wo 8 dec 2021

De Grote Politieke Eindejaarsshow

Programma gaat niet door | Dit was 2021 met Joost Vullings, Xander van de Wulp en Vincent Rietbergen