zondag 11 april 2021

Kijk terug: Transmission - Transition Festival online (zaterdag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Benjamin Herman

geweest
programma

Benjamin Herman Quintet feat. Ack van Rooyen
Interview Benjamin Herman
Tineke Postma Quartet
Kika Sprangers & Pynarello
Interview Kika Sprangers
Yuri Honing Acoustic Quartet
New Cool Collective

zondag 11 april 2021

Kijk terug: Transmission - Transition Festival online (zaterdag)

Driedaags online jazzfestival met o.a. Benjamin Herman

geweest

Dit programma werd op 27 maart uitgezonden. De livestream is terug te kijken tot en met zondag 11 april. Terugkijktickets zijn te koop via bovenstaande button. Bij aankoop ontvang je een persoonlijke inlogcode voor de livestream, te vinden in het pdf-bestand van je bevestigingsmail. Bekijk ook de veelgestelde vragen over Transmission voor meer informatie. Heb je een ticket? Dan kun je inloggen via deze pagina. 

Klik hier voor vrijdag- en zondagtickets en passe partouts

Ons jazzfestival Transition gaat online! Onder de noemer Transmission presenteert Transition festival een driedaags online programma. De beperkte mogelijkheden van het livecircuit in het afgelopen jaar hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels bergen met nieuwe composities en projecten op de plank liggen. Vandaar een driedaags, online programma met enkel musici die in Nederland wonen of verblijven, want de keuze uit alleen al het eigen jazzlandschap is enorm. Tijdens Transmission staan vijftien verschillende formaties en een hoop premières op het programma!

De drie online festivalavonden bestaan uit een doorlopend programma, gepresenteerd door Rolf Delfos (Artvark, Dutch Jazz podcast) & Coen Witteveen (Typhoon, KOSMIK). Naast de uitzendingen die om 19:00 starten is er ook de mogelijkheid om de sets on demand te bekijken. Het doorlopende programma bestaat uit een combinatie van vooraf opgenomen concerten en livestreams, met tussendoor enkele interviews. In het programma worden soms selecties gemaakt uit volledige concerten, waarvan de volledige sets tijdens het festivalweekend of achteraf nog in zijn geheel terug te zien zijn.

De line-up van zaterdag:

 • Benjamin Herman Quintet feat. Ack van Rooyen

  Voor dit concert nodigt Benjamin Herman een speciale gast uit met wie hij juist nog nooit eerder heeft samengewerkt: de legendarische trompettist-flügelhornspeler Ack van Rooyen. Van Rooyen deelde het podium met de grootsten der aarde onder wie Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie en Steve Gadd. Onlangs vierde hij zijn negentigste verjaardag en won de prestigieuze Buma Boy Edgarprijs, die gevierd werd in TivoliVredenburg met een concert met Metropole Orkest.

  Benjamin Herman – altsax
  Ack van Rooyen – flügelhorn
  Timothy Banchet – piano
  Steve Zwanink – bas
  Joost Patočka – drums

 • Tineke Postma – Freya

  Saxofonist en componist Tineke Postma toert sinds 2003 internationaal als bandleider, en werkte als gast met prominente musici zoals Kenny Barron, Esperanza Spalding, Dianne Reeves, Wayne Shorter, Richard Bona en Herbie Hancock. Haar nieuwe album Freya verscheen begin vorig jaar en bevat een internationale top line-up met Kris Davis, Ralph Alessi, Matt Brewer en Dan Weiss. Gelukkig heeft ze in coronatijd een ijzersterke Nederlandse line-up bij elkaar weten te krijgen om Freya toch live ten gehore te brengen: Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (drums) uit het Tineke Postma Trio en basklarinettist Joris Roelofs.


  Tineke Postma
   – sax
  Joris Roelofs – basklarinet
  Clemens van der Feen – bas
  Tristan Renfrow – drums

 • Pynarello & Kika Sprangers

  In 2019 maakte Kika Sprangers voor het Grachtenfestival een juichend besproken compositie met het thema Schatten van Vrouwen, over de verbinding tussen man en vrouw. Nu de focus vaak op de positie van vrouwen ligt, voelen mannen zich gauw buitengesloten. Sprangers zoekt verzoening. Karakter moet voorop staan, gender komt daarna. Of doet het er misschien niet toe?
  Op uitnodiging van TivoliVredenburg kwam er afgelopen december een reprise van dit stuk én veel nieuw werk én weer met de strijkers van Pynarello en de ritmesectie Thomas Pol (bas), Wolfert Brederode (piano) en Jasper Van Hulten (drums). Er stond een korte tournee gepland, maar door de nieuwe lockdown maatregelen kon alleen het concert in TivoliVredenburg doorgaan voor 2x 30 bezoekers, kort voordat de zalen weer dicht moesten voor publiek. Om dit bijzondere project toch aan zoveel mogelijk mensen te laten horen zijn er tijdens dit concert opnames  gemaakt die tijdens Transition in première gaan.

  Pynarello
  Kika Sprangers
  – sax
  Thomas Pol – bas
  Wolfert Brederode – piano
  Jasper van Hulten – drums

 • Yuri Honing Acoustic Quartet- Bluebeard

  Voor zijn vorige album Goldbrun sleepte Yuri Honing de Edison Jazz Award 2018 in de wacht. ‘Met een duidelijke focus op de West-Europese klassieke muziektraditie creëert Honing een heel eigen opvatting over wat jazz kan zijn’, aldus de Edisonjury. Op zijn nieuwe album geeft Yuri Honing met Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (bas) en Joost Lijbaart (drums) een muzikaal kijkje in het hoofd van Blauwbaard, de hoofdfiguur (en tiran) uit een Frans sprookje uit de 17e eeuw. De topmusici leiden je door zijn catacomben, als in een oneindig doolhof waarin je geblinddoekt ronddwaalt en je wordt ondergedompeld in fonteinen van muziek en geheime melodieën in verborgen kamers.

  Yuri Honing – sax
  Wolfert Brederode – piano
  Gulli Gudmundsson – bas
  Joost Lijbaart – drums

 • New Cool Collective Speakeasy

  New Cool Collective, het piekfijn geklede achtkoppige jazzdance-monster van Benjamin Herman, toerde al over de hele wereld en maakt daarbij geen onderscheid tussen jazz- of rockfestivals. North Sea Jazz of Roskilde – NCC krijg elk publiek mee met hun unieke mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo. In coronatijd ontwikkelden ze een nieuw programma, Speakeasy, een begrip ontleend uit de drooglegging in de Verenigde Staten tussen 1920 en 1933. Met het verbod op de verkoop en productie van alcohol verschenen er langzaam maar zeker geheime bars waar de mensen toch samenkwamen. De samenkomst zal dit keer virtueel gaan, maar zorgt er toch voor dat je je even waant in een verborgen nachtclub uit het begin van de 20ste eeuw.

  Benjamin Herman – sax
  Rory Ronde – gitaar
  Joost Kroon – drums
  Frank van Dok – percussie
  Jos de Haas – percussie
  Willem Friede – piano
  Leslie Lopez – bas
  David Rockefeller – trompe