Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 42,-
Rang 2
Regulier
€ 35,-
Rang 3
Regulier
€ 30,50
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Schein uit Banchetto musicale, Suite nr. 1: Padouana en Gagliarda; Veni redemptor gentium; Gagliarda; Verbum caro factum est
Michael Das Volk, so im Finstern wandelt
Strungk Wie schön leuchtet der Morgenstern
Lasso Angelus ad pastores ait
anoniem Illuminare Jerusalem, Wie schön leuchtet der Morgenstern, Grates nunc omnes
Kuhnau Wie schön leuchtet der Morgenstern
Hammerschmidt Machet die Tore weit
Bach Magnificat

Uitvoerenden

Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging
Alex Potter countertenor/leiding
Miriam Feuersinger sopraan
Kristen Witmer sopraan
Thomas Hobbs tenor
Stéphan MacLeod bas

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Kerstmuziek met de Nederlandse Bachvereniging

AVROTROS Vrijdagconcert

v.a. € 30,50

Bestel tickets

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Alex Potter brengt een schitterend kerstconcert waarin de muziek uit de Thomaskerk in Leipzig centraal staat. Hoogtepunt is het Magnificat van Bach.

De kerstperiode betekent niet alleen gezellig samenzijn, maar ook genieten van de sfeervolste muziek uit alle eeuwen. Het kerstverhaal van kindje Jezus biedt toondichters tonnen inspiratie voor muziek die genres en vormen doorkruist. De Nederlandse Bachverenging maakt een feestelijk rondritje: van gregoriaanse hymnes tot het magnifieke Magnificat van Bach.

Kerst in Leipzig

De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Alex Potter pakt uit met een schitterend kerstconcert met als finale het stralende Magnificat van Bach. Het pad daarnaartoe bestaat uit muziek voor advent en kerst zoals die in Leipzig klonk uit de tijd voor Bach. Het is een uiterst kleurrijk concert met instrumentale en vocale werken in de meest uiteenlopende bezettingen. Onbegeleide gregoriaanse hymnes, Duitse en Latijnse motetten en liederen waaronder het beroemde Wie schön leuchtet der Morgenstern, vioolsolo en enkele dansen, het is allemaal te horen in dit bijzondere kerstprogramma. Er wordt niet alleen op het podium gespeeld en gezongen, ook uit alle hoeken van de zaal klinkt de muziek.

Magnificat van Bach

Dat alles mondt uit in de volledige vocale en orkestrale pracht van Bachs Magnificat. Het was het eerste grote feestelijke werk, compleet met pauken, trompetten en vijfstemmig koor, dat hij vrijwel meteen na zijn aanstelling in Leipzig schreef. Oorspronkelijk bedoeld voor het feest van Mariä Heimsuchung (Maria visitatie) op 2 juli 1723, maakte hij nog datzelfde jaar een versie die hij op de vesper van Eerste Kerstdag liet uitvoeren. Om er een echte kerstcompositie van te maken voegde hij enkele meerstemmige kerstliederen toe. Zo werd het één van zijn meest gespeelde liturgische werken, zozeer dat zijn zoon Carl Philipp Emanuel het in Hamburg, waar hij kerkmusicus was, diverse keren tot klinken bracht.

 

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Zie ook

Nielsen & Sibelius

AVROTROS Vrijdagconcert

Karina Canellakis met een Amerikaans programma

AVROTROS Vrijdagconcert

AVROTROS Klassiek Presenteert!

AVROTROS Vrijdagconcert