Uit de serie

AVROTROS Klassiek 2
Zaal open
Aanvang
Regulier
Regulier
€ 38,50
CJP
€ 30,80
U-Pas/scholier 8-18 jaar
€ 30,80
Inclusief servicekosten.
Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
Kian Soltani, cello

Programma

Kate Moore nieuw werk
Schumann Celloconcert
Bartok Concert voor orkest

Locatie
Grote Zaal

Kate Moore, Schumann & Bartók

AVROTROS Vrijdagconcert

incl. servicekosten

Het concert opent met verrassende klankwerelden van Kate Moore, de Australische componiste die verder studeerde in Den Haag en in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs ontving. Daarna het Celloconcert van Robert Schumann dat is doortrokken van koortsachtige onrust en donkere voorgevoelens, een kolfje naar de hand van de Oostenrijks-Iraanse cellist Kian Soltani. Tot slot het beladen Concert voor orkest, in 1943 gecomponeerd door de naar de VS uitgeweken Béla Bartók.

Een innige omhelzing van orkest en solist
Dankzij zijn Celloconcert begon het publiek anders naar Robert Schumann te luisteren. Hij was niet langer de gekwelde hemelbestormer die soms moeite leek te hebben met groots opgezette symfonieën. Als bij toverslag ontpopte hij zich tot een dichter en lyricus, iemand die virtuositeit en onderlinge wedijver tussen orkest en solist ondergeschikt maakte aan muzikale zeggingskracht, intimiteit en vriendschap, met dank aan de omhelzing door het orkest van de cello.

In Bartóks Concert voor Orkest is het de beurt aan alle orkestleden om hun plek in de spotlight op te eisen: bijna elk instrument krijgt een uitgebreide solo. Het is daarom niet alleen een publieksfavoriet, maar ook een orkestfavoriet.

Zie ook

100 jaar Nederlandse Bachvereniging

BACHfestival | AVROTROS Vrijdagconcert

Slotconcert: Verdi's Requiem

AVROTROS Vrijdagconcert

Kleuren van de Levant

AVROTROS Vrijdagconcert