Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Kate Moore Splintered Rivers: portrait of a beloved orchestra (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Schumann Celloconcert
Bartok Concert voor orkest

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
Kian Soltani, cello

Locatie
Grote Zaal

Kate Moore, Schumann & Bartók

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Het concert opent met verrassende klankwerelden van Kate Moore, de Australische componiste die verder studeerde in Den Haag en in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs ontving. Dit jaar ontvangt ze ook de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumprijs van Nederland, ter waarde van 60.000 euro. De prijs is voor makers die een bijdrage leveren aan de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.

Daarna het Celloconcert van Robert Schumann dat is doortrokken van koortsachtige onrust en donkere voorgevoelens, een kolfje naar de hand van de Oostenrijks-Iraanse cellist Kian Soltani. Tot slot het beladen Concert voor orkest, in 1943 gecomponeerd door de naar de VS uitgeweken Béla Bartók.

Een innige omhelzing van orkest en solist
Dankzij zijn Celloconcert begon het publiek anders naar Robert Schumann te luisteren. Hij was niet langer de gekwelde hemelbestormer die soms moeite leek te hebben met groots opgezette symfonieën. Als bij toverslag ontpopte hij zich tot een dichter en lyricus, iemand die virtuositeit en onderlinge wedijver tussen orkest en solist ondergeschikt maakte aan muzikale zeggingskracht, intimiteit en vriendschap, met dank aan de omhelzing door het orkest van de cello.

In Bartóks Concert voor Orkest is het de beurt aan alle orkestleden om hun plek in de spotlight op te eisen: bijna elk instrument krijgt een uitgebreide solo. Het is daarom niet alleen een publieksfavoriet, maar ook een orkestfavoriet.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting bij dit concert, geschreven door Christiane Schima.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.