Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Perry Short piece
Gershwin Pianoconcert
Bates Liquid interface
Bernstein Symphonic dances from West Side story

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis dirigent
Inon Barnatan piano

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Karina Canellakis dirigeert Bernstein en Gershwin

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Een all American concert met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis. Inon Barnatan speelt het Pianoconcert van Gershwin. Verder muziek van Perry, Bates en de Symphonic Dances uit Bernsteins West Side Story.

Amerikaans concert

Een geheel Amerikaans programma met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Karina Canellakis en de Amerikaans-Israëlische pianist Inon Barnatan. Dirigent en pianist ontmoetten elkaar al eerder in 2022 met het London Philharmonic Orchestra in een alom geprezen uitvoering van Gershwins beroemde Pianoconcert. Ondanks de klassieke structuur en de romantische uitwerking is de zo kenmerkende swing van Gershwin onmiskenbaar aanwezig.

Die jazzy ritmes zijn ook te vinden in Short piece for Orchestra van Julia Perry, die honderd jaar geleden geboren werd. Zij weet die heel subtiel, bijna onopvallend in te voegen in dit korte werk voor orkest, zodat het een echt klassieke compositie wordt.

Bernsteins West Side Story

Van de hedendaagse Amerikaanse componisten mag Mason Bates zich één van de meest gespeelde noemen. Zijn Liquid Interface is een vierdelig symfonisch werk, waarin hij zich laat inspireren door het fenomeen water dat hij van twee kanten belicht. Onmisbaar voor het leven, maar ook levensbedreigend met de stijgende zeespiegel.

Maar de eer van meest gespeelde Amerikaanse componist aller tijden komt toe aan Leonard Bernstein. Zijn grootste succes was ongetwijfeld West Side Story, een musical met de kracht en dramatiek van een opera. Vele songs daaruit hebben een plaats gekregen in het ‘Great American Songbook’. Ze komen allemaal voorbij in de Symphonic Dances, die Bernstein zelf destilleerde uit het originele werk.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Bekijk hier de programmatoelichting.

Zie ook

Nielsen & Sibelius

AVROTROS Vrijdagconcert