Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Pandora
Attend
Facebook-event

Jouw strijd is mijn strijd

Over dwarsverbanden en intersecties binnen activisme

Geweest

Wat hebben de Arabische Revoluties en de Black Lives Matter protesten met elkaar te maken? Waarom is het logisch dat klimaatactivisten zich ook laten horen in de strijd tegen de wapenindustrie? Tijdens dit programma gaan we op zoek naar dwarsverbanden en intersecties binnen het huidige activisme. Wat kunnen activisten wereldwijd van elkaar leren, waarom is het noodzakelijk of juist problematisch om de strijd van verschillende groepen aan elkaar te verbinden?

We luisteren naar een briefwisseling tussen twee  feministische anti-racisme activisten, de Tunesische Khawla Ksiksi en de Nederlandse Hodan Warsame. Welke strategieën van de Arabische jongeren die in 2011 de straat op gingen zie je terug in de huidige strijd van de Black Lives Matter beweging. En welke invloed hebben de huidige anti-racisme protesten op zwarte activisten in de Arabische wereld?

Verder gaan klimaatactivist Chihiro Geuzenbroek en Wim Zwijnenburg (expert humanitaire ontwapening bij PAX) met elkaar in gesprek over de gevolgen van conflict op het milieu. Vaak is de aarde niet alleen de stille getuige, maar ook het stille slachtoffer van een oorlog. Ernstige vervuiling door wapenresten vormen grote gezondheidsrisico’s voor gemeenschappen lang nadat conflicten zijn bedaard. Wat kunnen vredesactivisten en klimaatactivisten van elkaar leren in hun strijd voor een rechtvaardige wereld?

Moderator is Mounir Samuel.

Dit programma is onderdeel van de PAX Power to the People-programmering. Bekijk hier alle andere programma's. 

Jouw bezoek aan TivoliVredenburg
Dit programma is coronaproof georganiseerd. Bij al onze evenementen volgen we volledig de actuele richtlijnen en adviezen van de overheid en het RIVM. We ontvangen je graag! Maar: alles is anders in coronatijd. Zo ook je bezoek aan ons. Je kunt nu alleen bij ons langskomen als je geen coronagerelateerde klachten hebt, en alleen met een vooraf aangeschaft geldig ticket. Bereid je bezoek goed voor en lees hier wat je kunt verwachtenBekijk hier de ervaringen van bezoekers van ons coronaproof programma.