vrijdag 14 februari 2020

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Reconstructie van Miles Davis’ legendarische optreden uit 1960

geweest
19:15
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Rob Horsting dirigent
Bert Vuijsje teksten
Jan van Duikeren trompet
Ruud Breuls trompet

locatie
vrijdag 14 februari 2020

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Reconstructie van Miles Davis’ legendarische optreden uit 1960

geweest

In de seizoensbrochure staat een andere datum. Dit concert vindt plaats op 14 februari 2020.

Er zijn bij dit concert enkel zitplaatsen. Er is vrije plaatskeuze.

Trompettist Miles Davis bracht in 1959 het baanbrekende Kind Of Blue uit waarop onder andere saxofonist en avant-garde pionier John Coltrane te horen is. Een plaat die in 1960 nog nauwelijks was doorgedrongen tot Nederland. Toen Davis en Coltrane dat jaar, op 9 april 1960, concerten gaven in Nederland spraken velen dan ook schande van de muziek. Nu, zestig jaar later, heeft Kind of Blue een vaste plek ingenomen in de platenkast of de Spotify-playlist van vele muziekliefhebbers.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw reconstrueert vanavond dit legendarische optreden en de sfeer van zestig jaar geleden, toen Amerikaanse jazzgrootheden voor het eerst naar Nederland kwamen. Muziekjournalist en ooggetuige Bert Vuijsje vertelt het boeiende historische verhaal aan de hand van originele foto’s en filmbeelden. Met zijn eigentijdse vertolkingen plaatst het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de jazz van toen in de tegenwoordige tijd. De beste Nederlandse jazzmusici tillen deze bigband naar een internationaal niveau.

Dit concert is een samenwerking tussen het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Nederlands Jazz Archief. Het NJA houdt de herinnering aan die glorieuze jazzconcerten met de onvolprezen cd-serie Jazz at the Concertgebouw. Met de concertserie Dutch Jazz Heritage blazen het JOC en het NJA de muziek van toen nieuw leven in. Daarbij komen de historische context en de levende muziekpraktijk van de 21ste eeuw gelijkelijk aan bod.

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!