donderdag 23 februari 2017

Insomnio-Rihm, afterconcert Mechanical Duck

geweest
uitvoerenden

INSOMNIO o.l.v Ulrich Pöhl
Mechanical Duck: Charles, Hens, Jasper Blom, Felix Schlarmann, Folkert Oosterbeek

programma

Rihm Chiffre-Zyklus

locatie
donderdag 23 februari 2017

Insomnio-Rihm, afterconcert Mechanical Duck

geweest

In het na-oorlogse Duitsland was expressieve of romantische muziek lange tijd taboe. De Romantiek had te veel aangeschurkt tegen het nationalisme en dat was zo kort na de nazi-tijd goed fout. Decennialang leek de deur naar de Romantiek bij jonge componisten gesloten, de complexiteit van Stockhausen en Boulez vierde hoogtij. Een componist als Wolfgang Rihm was een van de eerste componisten van een nieuwe lichting avant-gardisten die weer oor had voor de expressieve muziektaal van Mahler of Schönberg. Die expressiviteit laat Rihm ook toe in zijn Chiffre-Zyklus, een serie korte muziekstukken voor zeer verschillende bezettingen (van trio’s tot uitgebreid ensemble) en evenzoveel verschillende expressiemogelijk-heden.

Met zijn voorliefde voor Schubert brengt Rihm de romantiek terug in de hedendaagse gecomponeerde muziek, wat onder andere resulteerde in de Chiffre Zyklus: een serie korte muziekstukken voor zeer verschillende bezettingen waarin een waaier aan emoties langs komt.

Na dit concert is er nog een after-concert. Ook de mannen van Mechanical Duck, afkomstig uit de jazz en klassiek, raakten onder invloed van Schuberts meeslepende en poëtische composities. Charles, Hens, Jasper Blom, Felix Schlarmann en Folkert Oosterbeek geven de liederencyclus Die schöne Müllerin een daverende face-lift met een genadeloze bewerking voor zang, saxofoon, drums en hammond orgel.

Van twee kanten benaderd is Schubert de verrassende aanjager van een bijzondere avond met jazz, klassiek en hedendaags.

21.00 - 22.15 uur    Insomnio speelt Rihm’s Chriffre –Zyklus  - Hertz
22.30 - 23.15 uur    Mechanical Duck – Liebeskrank: uit Die Schöne Müllerin  - Foyer Pandora

Zie ook