menu zoeken
Naar agenda
donderdag 19 april 2018

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Insomnio & Mahler 5

vanaf 22,-
uitvoerenden

Insomnio o.l.v. Ulrich Pöhl

programma

Mahler/Simon Symfonie nr. 5

aanvang
14:00
Rang 1
€ 30,-
€ 21,-
Rang 2
€ 26,-
€ 21,-
Rang 3
€ 22,-
€ 21,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

locatie
Gustav Mahler Over zijn Vijfde Symfonie, in een brief aan zijn geliefde Alma
Ik begrijp niet hoe ik tot nu toe heb kunnen schrijven als een beginneling. Het werd duidelijk dat de routine die ik met de eerste vier symfonieën had verworven me totaal in de steek liet, alsof een volkomen nieuwe boodschap vroeg om een nieuwe techniek.

Mahler voor mensen met pleinvrees
Noem het Mahler in pocketformaat of Mahler voor mensen met pleinvrees. Of een werk dat naar zijn essentie is teruggebracht. We hebben het over Mahlers Vijfde Symfonie in kamermuziekbezetting. Gustav Mahler sprak immers zelf van ‘dies verfluchte Werk’ omdat hij het zo had overladen met contrasten en overdadige orkestraties dat het leek uitgegroeid tot een veelkoppig monster. Dat laatste is natuurlijk niet waar. Wat wel waar is, is dat Mahler in kleine bezetting een meer dan welkome aanvulling is in het oeuvre van deze titaan van de symfonische muziek.

Een overgang van duisternis naar stralend licht
Mahlers Vijfde Symfonie betekent een breuk met de voorafgaande symfonieën. Niet alleen omdat vocale partijen ontbreken (aanwezig in de Tweede, Derde en Vierde), maar vooral omdat Mahler misschien wel voor het eerst pure, abstracte muziek schreef, zonder verhaallijnen op basis van gedichten of (kinder)liederen. Met een meer experimentele aanpak stapte hij als het ware de twintigste eeuw binnen. De symfonie telt vijf delen, en is te omschrijven als een overgang van inktzwarte duisternis (het eerste deel is een treurmars) naar stralend licht. Mahler liet daarbij geen enkele kleur van zijn orkestrale palet ongebruikt. De zachtste pastelklanken bewaart hij voor het vierde deel, het beroemde Adagietto, dat is geschreven voor iedereen die wel wat muzikale troost kan gebruiken.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Paul Janssen.

Wellicht vind je ook interessant

wo 19 dec 2018

Weihnachts-Oratorium

Collegium 1704 & Nederlands Kamerkoor

vr 22 feb 2019

The Gloaming

Traditionele Ierse muziek

zo 3 mrt 2019

Residentie Orkest

Rachmaninov - Symfonie nr. 3

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord