woensdag 18 december 2019

Insomnio - Bernard Benoliel

Twee Wereldpremières

geweest
19:30
zaal open
20:15
aanvang
21:40
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Insomnio o.l.v. Ulrich Pöhl

programma

Bernard Benoliel
Invoking Sonic Stone (wereldpremière)
‘The Black Tower’ Variations (wereldpremière)

locatie
woensdag 18 december 2019

Insomnio - Bernard Benoliel

Twee Wereldpremières

geweest

Insomnio speelt werken van de componist Bernard Benoliel (1943-2017). Met dit concert biedt Insomnio een unieke gelegenheid om als eerste getuige te zijn van de door niemand ooit eerder gehoorde werken van deze componist. Onconventionele muziek waaruit vakmanschap en avontuurlijkheid spreekt.

-          The Black Tower Variations (1968, rev. 1999; 14 min.) voor sopraan en 12 instrumenten.

-          Invoking Sonic Stone (2003, 40 min.). Een van zijn kernwerken, voor een uiterst ongebruikelijke bezetting met o.a. kerkorgel, versterkte piano en altviool, 10 pauken en allerhande slagwerk. Aan de basis staat de 9e-eeuwse hymne Veni Creator Spiritus.

Zoals veel grote componisten voor hem, was Benoliel compromisloos in zijn artistieke keuzes. Hij koos soms voor heel ongebruikelijke instrumentaties waardoor zijn werk moeilijk uit te voeren was. Pas nu bestaan hiervoor mogelijkheden, zodat het hele oeuvre van deze tot nu toe onbekende componist ontsloten kan worden.

Al zijn werken worden binnenkort postuum op cd vastgelegd. Insomnio is als eerste gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren en gaat daartoe in januari 2020 de studio in.

Bernard Benoliel

Bernard Benoliel werd in 1943 geboren in Detroit (USA) uit ouders van zeer diverse afkomst. Hij stierf in Amsterdam in 2017. Van opleiding was hij musicoloog en verwierf in Engeland bekendheid en een maatschappelijke positie als beheerder van de Vaughn Williams-trust, van waaruit hij vele jonge componisten kansen kon geven. Benoliel was iemand met een diepgaande interesse in filosofie van o.a. Schopenhauer, Nietzsche en Thoreau en dichters als Whitman of Emily Dickinson.

Als componist is Benoliel altijd op zoek geweest naar zijn eigen geluid. Zijn muziek is geworteld in de canon van onze muziekgeschiedenis (Beethoven, Brahms), maar zijn muzikale inspiratiebronnen waren vooral Schönberg, Wolpe, Busoni, Skriabin en Varèse. Benoliel’s werk is eigenzinnig, met vaak wonderlijke bezettingen. Zelf heeft hij de helft van zijn werk nooit kunnen beluisteren.

Insomnio - awake in today’s music

Insomnio is het Utrechtse stadsensemble voor eigentijdse muziek. Een gids in de hedendaagse muziek die gebaande paden verlaat en nieuwe muzikale avonturen aanbiedt. Insomnio wordt structureel ondersteund door Gemeente Utrecht.