Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine

ILFU: Uitreiking Filter Vertaalprijs 2022

De beste vertalingen uit diverse werelddelen, wereldtalen en zeven eeuwen

Geweest

Dit jaar zijn er maar liefst vijf vertalingen van zeven vertalers genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2022. Diverse werelddelen, wereldtalen en zeven eeuwen worden er beslagen in de vertaalde boeken die genomineerd zijn, waarvan de winnaar bekendgemaakt zal worden tijdens het ILFU op 28 september in TivoliVredenburg. De nominaties worden door de jury geroemd omdat ze stuk voor stuk markant en exceptioneel zijn, en bovendien nog met elkaar samenhangen ook.

De nominaties
De zeven genomineerde vertalers en hun vijf vertalingen zijn:

  • Ingrid Biesheuvel voor Roman van Heinric en Margriete Limborch (Athenaeum – Polak & Van Gennep)
  • Jan van der Haar voor Daar op het plein is niemand van Dolores Prato (De Arbeiderspers)
  • Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen voor De droom van de rode kamer van Cao Xueqin Athenaeum – Polak & Van Gennep)
  • Jacques Meerman voor De geuren van de wereld van Harold McGee (Nieuw Amsterdam)
  • Djûke Poppinga voor Allah 99 van Hassan Blasim (Uitgeverij Jurgen Maas)

Het prijzengeld
Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro en werd ter beschikking gesteld door de GAU (Groep Algemene Uitgevers). De GAU geeft hiermee uitdrukking aan het belang dat zij hecht aan goede vertalingen en vertalers. De Filter Vertaalprijs wordt tijdens het ILFU uitgereikt door Stichting Filter en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 8 oktober 2022, met onder meer Exploring Stories, de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 39ste Nacht van de Poëzie.

Zie ook

ILFU: Vertaalslag

Met o.a. Daria Bukvić, Vera Morina, Martine Vosmaer e.a.

ILFU: 39ste Nacht van de Poëzie

Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

YALFU 2022

Het Young Adult event van het ILFU