Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine

ILFU: Looptijd

Over pelgrims en andere wandelaars

Bestel tickets

Wanderlust! Een geheel aan het wandelen gewijd programma waarin Midas Dekkers, Henk Schiffmacher, Jeroen Theunissen en Bente van der Wouw vertellen over hun onbedwingbare wandeldrift.

Een middag vol wandel-literatuur, met en voor wandelaars, natuurliefhebbers, pelgrims en mijmeraars. Henk Schiffmacher is een van ’s werelds bekendste tatoeëerders. Hij schreef ook het reisverslag De grote Borneo-expeditie, waarvoor hij samen met Red Hot Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis in Borneo op zoek ging naar de oorsprong van de tatoeage. De aanwezige auteurs zullen vertellen over de Camino naar Santiago de Compostella die Henk en Bente van der Wouw in zijn geheel en Midas gedeeltelijk liepen. Het hele programma wordt einde van de zomer bekend gemaakt.

In het tv-programma De Wandeling vertelde Dekkers: ‘Het leuke van wandelen en een bedevaart is de onthechting. Als ik wil nadenken om een boek te schrijven, blijkt dat dat vervelende lichaam van mij me tegenwerkt. Dan moet mijn lichaam naar de wc of het heeft honger. Als ik mijn lichaam een eenvoudige opdracht geef, zoals lopen, heb ik van het lichaam geen last meer. En dan hebben mijn hersenen de handen vrij om na te denken.’ Voor Bente van de Wouw had de wandeltocht naar Santiago de Compostella iets therapeutisch; na een burn-out was het trotseren van de wandelroute een manier om haarzelf juist weer bij elkaar te kunnen rapen. Jeroen Theunissen liep de andere kant op, van Zuidwest-Ierland helemaal naar Bosporus in Turkije, en deed daar verslag van zijn boek Ik = Cartograaf waarin hij terloops reflecteert op het Europa van het heden en uit het verleden, en probeert zo grip te krijgen op onze snel veranderende wereld. Naast deze verbale doorstappers, ontvangen we nog een keur aan schrijvers die op allerlei uiteenlopende manieren wandelen, pelgrimeren, hiken en slenteren. Haal de wandelschoenen dus maar vast uit de kast!

Naast deze gesprekken met schrijvers is er een kleine, gezellige markt en muziek, een literaire pelgrimswandeling en een verhalenwedstrijd. Bezoek dezelfde dag ook de gratis ILFU Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein naast TivoliVredenburg!

Dit evenement is in samenwerking met de Camino Academie, een samenwerkingsverband van o.a. het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 8 oktober 2022, met onder meer Exploring Stories, de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 39ste Nacht van de Poëzie.

Zie ook

NK Poetry Slam 2022

De spannendste taalwedstrijd van Nederland is terug!

ILFU: 39ste Nacht van de Poëzie

Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

YALFU 2022

Het Young Adult event van het ILFU