
ILFU: 40ste Nacht van de Poëzie
Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht
Salman Rushdie (online) over zijn nieuwe roman Victoriestad.
Francine Oomen en Tatjana Almuli over intergenerationeel trauma.
Martha Claeys en Clarice Gargard over trots als emancipatiemotor.
Ali Smith over haar nieuwe roman Gezelschap.
Claire Dederer en Connie Palmen over roem, bewondering en cancelcultuur.
David Van Reybrouck en Amitav Ghosh (online) over de verknooptheid van kolonialisme en klimaatproblemen.
Cynthia McLeod, Jeffrey Spalburg en Roline Redmond over wat er ‘achter de komma’ komt: een gedeelde toekomst na de slavernij-excuses.
Daniel Schreiber is schrijver, kunstcriticus en journalist. Hij schreef een biografie over Susan Sontag en een persoonlijk essay over zijn alcoholverslaving Nüchtern (2014). In 2018 verscheen zijn veelgeprezen persoonlijke essay Thuis, over zijn homoseksualiteit, zijn jeugd in de DDR en de vraag waar we willen leven. Alleen (2022), over de vraag wat het betekent om alleen te zijn is zijn nieuwste boek en stond in Duitsland maandenlang in de bestsellerlijst.
Kamila Shamsie is in Pakistan geboren en opgegroeid. In 1998 debuteerde ze met de roman In the City by the Sea. Ze is echter vooral bekend van haar roman Huis in brand (2018) die de Women’s Prize for Fiction won en genomineerd werd voor de Man Booker Prize. Haar werk is veelvuldig bekroond en vertaald in 22 talen. Ze werd door Granta geselecteerd als een van de beste jonge Britse auteurs. In 2023 kwam haar nieuwste boek Beste vrienden uit, een meeslepend verhaal over identiteit, macht en vriendschap. Momenteel woont Shamsie afwisselend in Londen en Pakistan en schrijft ze voor the Guardian.
Trudy Dehue is een wetenschapssocioloog die de samenstelling van gevestigde wetenschappelijke feiten onderzoekt. Haar eerste boek (Van Gennep, 1990 en Cambridge UP, 1995) gaat over de historisch veranderende methoden waarmee psychologische kennis tot stand komt. In 2008 kwam De depressie-epidemie uit, waarvoor ze de Eureka Boekenprijs 2009 kreeg en VPRO zomergast werd. In 2014 volgde Betere mensen en vijf jaar later ontving ze als eerste vrouw de 43ste Akademiepenning van de KNAW. Haar meest recente boek Ei, foetus, baby gaat over de historisch veranderende feiten over zwangerschap, gewenst of ongewenst, uitgedragen of afgebroken.
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ werd geboren in Lagos, Nigeria. In 2017 debuteerde ze met de roman Stay with me (vert: Blijf bij me), een bijzonder verhaal over de breekbaarheid van een huwelijk met de kracht van het moederschap. Het boek stond op de shortlist van de Women’s Prize for Fiction’ en leverde haar de Future Awards Africa Prize for Arts and Culture op. Het debuut werd bovendien in twintig landen vertaald. In 2023 verscheen haar tweede boek A Spell of Good Things, waarvan de Nederlandse vertaling deze zomer verschijnt.
Nora Ikstena (1969) is een van de belangrijkste en invloedrijke prozaschrijvers in Letland. Ze schrijft fictie, non-fictie, scripts, essays en korte verhalen en heeft al meer dan twintig titels op haar naam. In 2006 ontving ze de Baltic Assembly Prize voor literatuur. Haar meest bekende boek Soviet Milk (2015) werd al in 13 talen vertaald en zal dit jaar ook in het Nederlands verschijnen.
Julie Myerson over hoe ouders vastlopen als hun kind dat doet.
Myerson is een Engelse auteur en literatuurcriticus. Ze debuteerde in 1994 met de roman Sleepwalking en heeft inmiddels 11 romans en aantal non-fictiewerken op haar naam. Ook schreef ze lange tijd de anonieme column ‘Living with Teenagers’ voor The Guardian, die ze baseerde op haar eigen gezinsleven. In 2022 kwam haar laatste boek Nonfiction uit, een hartverscheurend verhaal over ouderliefde, schrijverschap en verslaving.
Schrijvers en denkers over de grote thema’s van onze tijd
v.a. € 12,50
incl. servicekosten
Voor de derde keer brengt ILFU op Exploring Stories uitzonderlijke schrijvers en denkers van over de hele wereld samen. Ontmoet je favoriete auteurs, ontdek nieuwe stemmen en laat je inspireren door hun literaire blik op de wereld. Je gaat gegarandeerd met een stapel nieuwe boeken naar huis. Deze editie met: Salman Rushdie, Jeanette Winterson, Ali Smith, Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Daniel Schreiber, Kamila Shamsie, Nora Ikstena, Julie Myerson, Trudy Dehue, David Van Reybrouck, Martha Claeys, Francine Oomen, Cynthia McLeod e.v.a.
Exploring Stories is een festivaldag vol programma’s in vier zalen, die aanvoelt als een ontdekkingstocht. Op verschillende podia in TivoliVredenburg hoor je gesprekken met auteurs, journalisten en denkers uit alle windstreken die hun verhalen en gedachten over de wereld van nu met ons delen. Fictie- en non-fictieschrijvers, journalisten, politici, dichters en filosofen ontmoeten elkaar voor gesprekken over dé thema’s van deze tijd, zoals klimaatverandering, racisme, feminisme en het gevaar van AI. Daarnaast onderzoeken we ook de onderliggende sociale factoren die ons leven bepalen zoals eenzaamheid, vriendschap in tijden van polarisatie en de vraag hoe we met zaken als trots, (on)macht en jaloezie omgaan.
De chemie tussen de literaire schrijvers en de nonfictie-auteurs, die ontstaat zodra de polen van hun denkwerelden elkaar raken, maakt het bijwonen van Exploring Stories tot een unieke belevenis. Het levert een rijkdom aan verdieping en nieuwe inzichten op die Exploring Stories tot een onvergetelijke ervaring maakt.
Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 22 september t/m 7 oktober 2023, met onder meer het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 40ste Nacht van de Poëzie. Bekijk het hele festivalprogramma op de ILFU website.