Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Roberto Saviano & Desanne van Brederode
Imbolo Mbue & Rebekka de Wit
Caroline Lamarche & Manon Uphoff
Alfred Birney & Gustaaf Peek
Joyce Carol Oates & Kristien Hemmerechts
Ayaan Hirsi Ali & Lale Gül
Édouard Louis & Sinan Çankaya
Lisa Weeda

Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

ILFU Exploring Stories

Schrijvers, dichters en denkers over de grote thema’s van deze tijd

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Exploring Stories is een festivaldag over uiteenlopende actuele, urgente onderwerpen met als uitgangspunt het festivalthema van dit jaar: ‘Why Fiction Matters’. Buitenlandse en Nederlandse schrijvers, live en online, buigen zich over thema’s die ertoe doen, zowel in de werkelijkheid als in de literatuur. Het tijdschema is hier te vinden.

Line-up

Vrouwenrechten en islam | Ayaan Hirsi Ali & Lale Gül
Ze behoeven allebei nauwelijks introductie: de schrijvers Ayaan Hirsi Ali en Lale Gül, beide spraakmakend om zowel hun boeken als hun deelname aan het debat over vrijheid binnen een beperkende cultuur. Hoe denken zij over het streven naar vrijheid, onafhankelijkheid en de onmogelijkheid van de weg terug? (live / online gesprek)

Representatie en privilege | Roxane Gay & Samya Hafsaoui
Roxane Gay is schrijver en cultuurcriticus, auteur van o.a. de spraakmakende essaybundel Bad Feminist. Scherp, open en bloedeerlijk schrijft ze over feminisme, het lichaam, dik zijn, kwetsbaarheid, kracht en identiteit. Ze wordt geïnterviewd door Samya Hafsaoui. (live / online gesprek)

Klassengeweld | Édouard Louis & Sinan Çankaya
Met de theaterbewerking van zijn boek Ze hebben mijn vader vermoord en maar liefst twee nieuwe boeken, Strijd en metamorfose van een vrouw en Dialoog over kunst en politiek met Ken Loach, staat Édouard Louis volop in de schijnwerpers. Hij gaat in gesprek met socioloog en schrijver Sinan Çankaya over zijn werk en achtergrond. NB: dit gesprek is het avondprogramma Book Talk 25 september. (live gesprek)

De schrijver als aanklager | Roberto Saviano & Désanne van Brederode
Roberto Saviano, Italiaanse journalist en auteur van het boek Gomorra, schreef naar aanleiding van de moord op Peter R. de Vries een fel stuk over Nederland en criminaliteit. Hij gaat in gesprek met schrijver Désanne van Brederode over waarheid en criminaliteit. (live gesprek)

Frictie, data, KI: de intelligentie van de toekomst | Jeanette Winterson & Miriam Rasch
Het eerder gecommuniceerde optreden van Jeanette Winterson gaat helaas niet door. Het gesprek van Miriam Rasch met Jeanette Winterson zal nu online plaatsvinden en als onderdeel van de reeks ‘ILFU TV’ op 24 september worden uitgezonden.

Klimaatzaken en olievlekken | Imbolo Mbue & Rebekka de Wit
De tweede roman van Imbolo Mbue, Hoe mooi wij waren gaat over de strijd van een fictief Afrikaans dorp tegen een Amerikaanse oliemaatschappij. Mbue gaat in gesprek met schrijver en regisseur Rebekka de Wit van de voorstelling De zaak Shell. (live / online gesprek)

Oud en nieuw kolonialisme | Alfred Birney & Gustaaf Peek
Dat kolonialisme zowel onze geschiedenis als ons heden vormt, is een van de grote thema’s van schrijver Alfred Birney. Hij spreekt met Gustaaf Peek, wiens nieuwe boek A.D. gaat over het vroegste koloniale bewind in Indonesië - een gesprek op vleugels van historie, kennis en verbeelding. (live gesprek)

Verdrongen woorden, schrijven over seksueel misbruik | Caroline Lamarche & Manon Uphoff
Een programma met Caroline Lamarche en Manon Uphoff, die beiden schreven over ondermijnende relaties en over seksueel misbruik; Lamarche in Het geheugen van de lucht, Uphoff in haar roman Vallen is als vliegen. (live gesprek)

Hoe taal de wereld vormgeeft | Joyce Carol Oates & Kristien Hemmerechts
Gelauwerd veelschrijver en gedreven twitteraar Joyce Carol Oates bekritiseerde onlangs fel maar geestig de consequenties van het identiteitsdenken voor ons taalgebruik. Welke woorden mogen nog en welke niet meer? (live / online gesprek)

Het feminisme van Maya Angelou | Sylvana Simons
Schrijver, performer, burgerrechtenactivist: de charismatische Maya Angelou was het allemaal. Niet in de laatste plaats was ze een voorvechter voor de rechten van vrouwen, ook binnen de zwarte gemeenschap. Angelou is de Literaire Meester van het ILFU 2021. Vanmiddag een gesprek met o.a. Sylvana Simons, groot Angelou fan.

De politiek van het persoonlijke | Lisa Weeda
Wat is de rol van fictie als het erom gaat de politiek en de geschiedenis van een land in beeld te brengen? Lisa Weeda schreef de roman Aleksandra, over haar grootmoeder die in 1942 vanuit Oekraïne gedeporteerd werd en in de Duitse oorlogsindustrie terechtkwam. (live gesprek)

Moraliteit, seks, literatuur | Tahar Ben Jelloun & Abdelkader Benali
Hij is romanschrijver, dichter en essayist, de grootste levende Marrokkaanse auteur van dit moment: Tahar Ben Jelloun. Abdelkader Benali gaat met hem in gesprek naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Le miel et l’amerture, dat gaat over problematische liefdesverhoudingen in een conventionele samenleving. (live gesprek)

N.B. Combineer je bezoek aan Exploring Stories zaterdagmiddag met de ILFU Book Talk van Édouard Louis, zaterdagavond. Een combiticket voor middag + avond kost €32,50 ipv €45. Zolang de voorraad strekt.

Exploring Stories is onderdeel van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (23 sept t/m 2 oktober). Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Het thema van ILFU 2021 is Why Fiction Matters.