zaterdag 20 april 2019

ILFU Book Talk met Michael Ondaatje

geweest
14:30
zaal open
15:00
aanvang
17:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
zaterdag 20 april 2019

ILFU Book Talk met Michael Ondaatje

geweest

Op zaterdag 20 april komt de wereldberoemde auteur Michael Ondaatje naar Utrecht voor de eerste ILFU Book Talk om te vertellen over zijn meest recente roman Warlight. Deze achtste roman van Ondaatje verscheen in 2018 in de Nederlandse vertaling als Blindganger (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). De Canadese auteur, bekend van onder meer The English Patient, zal geïnterviewd worden over zijn roman in een speciaal middagprogramma.

Michael Ondaatje heeft een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan bestaande uit poëzie, scenario’s en non-fictie maar hij is het meest bekend geworden door zijn romans. Zijn bekendste werk, The English Patient, werd in 2018 bekroond met de Golden Man Booker Prize voor het beste fictiewerk van de afgelopen vijftig jaar. Ook werd de roman zeer succesvol verfilmd met Juliette Binoche, Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in de hoofdrollen. De film ontving maar liefst negen Oscars.

In zijn nieuwste roman Blindganger volgen we Nathaniel door een naoorlogs Londen. Hij probeert van de puzzelstukjes van zijn moeders leven een geheel te maken om er zo achter te komen waarom hij ouderloos opgroeit omringd door duistere figuren.

In de pers
De Volkskrant: "Warlight is een tergend mooie evenknie van Ondaatjes grootste succes, The English Patient.”

De Groene Amsterdammer over Blindganger: “Blindganger sluit het meest aan op Ondaatjes beroemde roman The English Patient (1992), omdat beide vertellingen spelen in een mistige spionagewereld.”…  “Blindganger speelt zich af in de marge van Britse spionagekringen in het Londen van vlak na de Tweede Wereldoorlog, hoewel de oorlog na 1945 ondergronds koud en minder koud doorwoekert.”

Ondaatje stadswandeling
De familie Ondaatje stamt af van Hollanders uit de tijd dat Sri Lanka een Nederlandse kolonie was. Een van Michael Ondaatjes voorouders, Pieter Quint Ondaatje, studeerde in Utrecht en voerde de beweging aan die enkele jaren voor de Franse revolutie zorgde voor invoering van de democratie in Utrecht. De historicus Simon Schama noemde deze beweging van grote Europese betekenis.

Speciaal voor deze Book Talk is een stadswandeling door Utrecht ontwikkeld door historicus Chaja Zeegers. De wandeling leidt langs betekenisvolle plaatsen uit de tijd van Pieter Quint Ondaatje en wordt gemaakt in combinatie met de Book Talk met Michael Ondaatje. Meer info over deze wandeling vind je via deze link.

Over de ILFU Book Talks
In vervolg op het succesvolle International Literature Festival Utrecht (ILFU) dat plaatsvond in september 2018 zal het ILFU vanaf april 2019 door het jaar heen nieuwe ILFU-evenementen presenteren. In de ILFU Book Talks worden internationaal geroemde schrijvers geïnterviewd.

Huisvrienden van Het Literatuurhuis krijgen gratis toegang, kaarten te koop via hetliteratuurhuis.nl.

De ILFU Book Talks zijn een initiatief van Literatuurhuis.