maandag 4 november 2019

ILFU BOOK TALK met Jeanette Winterson

Veelgeprezen schrijfster vertelt over haar moderne interpretatie van Frankenstein

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
maandag 4 november 2019

ILFU BOOK TALK met Jeanette Winterson

Veelgeprezen schrijfster vertelt over haar moderne interpretatie van Frankenstein

geweest

NB: voor dit programma zijn, in tegenstelling tot de vermelding in de ticketomgeving, zitplaatsen beschikbaar.

Voor de vijfde ILFU Book Talk van het jaar komt de Britse schrijver Jeanette Winterson spreken over haar nieuwste roman Frankusstein. Afgelopen juni verscheen de Nederlandse vertaling door Arthur Wevers bij Atlas Contact. Dit is haar enige optreden in Nederland. Haar eerdere werk is met talloze prijzen bekroond en in 2016 werd haar verhalenbundel ‘Kerstdagen’ uitgeroepen tot DWDD Boek van de Maand.

Journalist en columnist Theo Hakkert gaat deze avond in gesprek met Jeanette Winterson. Schrijver Manon Uphoff opent de avond met een laudatio.

Over Jeanette Winterson
Jeanette Winterson (1959) verwierf internationale faam met haar debuut Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten (1985). Voor dit semi-autobiografische verhaal over een lesbisch meisje dat opgroeit in een streng christelijke gemeenschap won ze de Whitbread Prize voor Beste Debuut. Ze bewerkte de roman tot een tweedelige tv-film voor de BBC en boekte zo nog meer succes: de tv-film won de BAFTA, een van de belangrijkste film- en televisieprijzen in Groot-Brittannië, voor beste drama. Ook in Nederland werd de tv-film uitgezonden.

In 1987 werd haar roman The Passion bekroond met de John Llewellyn Rhys Memorial-prijs. Haar volgende boek Sexing The Cherry (1989) leverde Winterson de E.M. Forster Award op.  Jeanette Winterson kwam eerder naar Utrecht voor de Belle van Zuylenlezing, deze lezing wordt sinds 2005 georganiseerd om het gedachtegoed van Utrechts internationaal meest vermaarde auteur levend te houden. Na afloop van de Book Talk zal Jeanette Winterson signeren.

Het verhaal van Frankusstein

In Brexit-Engeland wordt de jonge transgender arts Ry tegen beter weten in verliefd op Victor Stein, een gevierde professor die het debat rondom kunstmatige intelligentie leidt. Maar het verhaal begint in 1816, als Mary Shelley een verhaal schrijft over de schepping van een niet-biologische levensvorm. Wat gebeurt er als mensen niet meer de slimste wezens op aarde zijn? Winterson laat zien hoe dichtbij de toekomst is in haar nieuwe roman.

'Alleen een auteur als Jeanette Winterson kan een monster als Frankenstein opnieuw leven inblazen.' - NRC

'Frankusstein blijkt een inventief feest van een roman.' - Het Parool

‘Een ambitieus, prikkelend gedachte-experiment vol geestige terzijdes.’ – VPRO Gids

‘(…) het geheel werkt gewoon – geweldig geschreven.’ – Revisor

'A radical love story for right now, from one of the most gifted writers working today’ - New York Times

Over de ILFU Book Talks
In vervolg op het succesvolle ILFU International Literature Festival Utrecht dat plaatsvond in september 2018 presenteert het ILFU ook door het jaar heen ILFU-evenementen. In de Book Talks worden grote namen en smaakmakers uit de nationale en internationale literatuur geïnterviewd. Huisvrienden van Het Literatuurhuis kunnen kaarten kopen met een gereduceerd tarief via Het Literatuurhuis.

Dit programma heeft zitplaatsen

De ILFU Book Talks zijn een initiatief van Het Literatuurhuis.