Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Grote Zaal

ILFU: 40e Nacht van de Poezië

Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

Bestel tickets

Een jubileum! De Nacht wordt 40 en dat vieren we natuurlijk, onder het motto: 'Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht.' De nachtregel van dit jaar komt van een van de optredende dichters en 'nachtveteraan' Eva Gerlach. Verwacht verder geen 'best of'-editie of al te lange terugblikken op het roemruchte verleden. De 40ste Nacht houdt zoals elk jaar zijn blik scherp op het 'nu' gericht, met een twintigtal ijzersterke dichters en een handvol muzikanten en theatermakers. En dat alles natuurlijk onder leiding van Piet Piryns en Ester Naomi Perquin in TivoliVredenburgs Grote Zaal, die wonderlijke bijenkorf waar bezoekers in en uit kunnen zoemen.

De 40ste Nacht is de afsluiting van het jaarlijkse ILFU, dat dit jaar plaatsvindt van 22 september t/m 7 oktober. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer als vanouds een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. Tot de eerste bevestigde dichtersnamen behoren twee oudgedienden die er al op de eerste Nacht in 1980 bij waren, Jean Pierre Rawie en Bart Chabot, evenals twee nieuwe talenten voor wie dit de eerste Nacht wordt: Mahat Arab en Alara Adilow. Ook Eva Gerlach is bij deze jubileumeditie van de partij. Van haar hand is de ‘nachtregel’ van dit jaar: Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht

Jubileum
De 40ste Nacht wordt een even bijzondere als alle andere: een twintigtal goede dichters en een handvol muzikanten, theatermakers en circusacts. En natuurlijk is er de Grote Zaal; die wonderlijke bijenkorf waar bezoekers in en uit kunnen zoemen. Ook is er voor iedere bezoeker weer een ‘nachtbundel’ met werk van alle optredende dichters. In de aanloop naar De Nacht staan we wel met een aantal extraatjes stil bij het jubileum, zoals een lespakket voor middelbare scholieren, een podcastserie rond het bijna 300 uur tellende audio-archief van De Nacht en de uitgave van een feestelijk jubileumkwartet, samengesteld door presentatoren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin. Informatie over de Nacht en de jubileumactiviteiten vind je de komende maanden in de ILFU nieuwsbrief en op de ILFU website.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 22 september t/m 7 oktober 2022, met onder meer het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt,  verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 40ste Nacht van de Poëzie. Bekijk het hele festivalprogramma op de ILFU website.

Early Bird-kaarten voor ILFU Members
ILFU members kunnen vanaf heden al kaarten kopen, tegen een aantrekkelijk early bird-tarief (€30 ipv €42,50). Niet-leden moeten nog even wachten tot 17 mei. Ben je nog geen lid? Overweeg je ook aan te sluiten bij de 1200 andere ILFU-leden. Je profiteert niet alleen van de kortingen, maar je steunt ook heel direct schrijvers en dichters. De gehele opbrengst van leden gaat naar auteurshonoraria. Je kunt lid worden per maand (€4,50) of per jaar (€45, 2 maanden gratis).

Word hier lid en sluit je aan bij 1200 andere leden.

Zie ook

Bezin met Bach: Marjolein van Heemstra

Over de Apocalyps

Bezin met Bach: Abdelkader Benali

Over vergeving

Bezin met Bach: Stine Jensen

Over afscheid