Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

ILFU: 39ste Nacht van de Poëzie

Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

Geweest

Terugblik

Foto's door Anna van Kooij.

Voor de 39ste keer zal een selectie van de beste Nederlandse dichters en een handvol muzikanten voor één nacht samen neerstrijken in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Er zijn debutanten, fluisterdichters, spoken word-giganten en P.C. Hooftprijswinnaars, die niets met elkaar gemeen hebben, behalve het angstzweet en de opwinding in die laatste vijftien zenuwslopende seconden op het trapje dat naar het podium leidt. Er zijn weer rondgangen vol boeken, cadeaus, hapjes en drankjes. En dan zijn er Piet Piryns en Ester Naomi Perquin die zoals elk jaar de bakens zijn in deze lange en beweeglijke nacht.

De nachtregel van dit jaar is van Joke van Leeuwen: ‘De huizen zijn nog donker en de dromen nog niet af’. Naast de twintig dichters zijn er natuurlijk ook weer muzikale entr’actes. Elke bezoeker krijgt bovendien de gratis Nachtbundel met gedichten van alle optredende dichters mee naar huis.

Joke van Leeuwen, Marieke Lucas Rijneveld, Mustafa Stitou, Rob van Essen en Charlotte Van den Broeck zijn enkele van de twintig dichters die op 8 oktober zullen optreden op de Nacht van de Poëzie. Naast de bovengenoemde dichters zullen ook Mattijs Deraedt, Maxime Garcia Diaz, Tijl Nuyts, Marjoleine de Vos, Nisrine Mbarki, Andy Fierens, Kasper Peters, Astrid Lampe, Ivo de Wijs, Max Temmerman, Daniëlle Zawadi en Laura Broekhuysen optreden. Hassnae Bouazza leest haar persoonlijke selectie voor uit de bloemlezing ’Schoon in elk oog is wat het bemint’, samengesteld door haar vorig jaar overleden broer Hafid Bouazza.’

De entr'actes voor dit jaar zijn: illusionist Hans Klok, Maria Farantouri die Mikis Theodorakis zingt, nederpoptrio WIES, singer-songwriter Ivo Dimchev, youtubefenomeen Alaa Wardi en de funky blazers van Broken Brass.

Over de Nacht van de Poëzie
De Nacht van de Poëzie is al sinds 1980 een begrip in de Nederlandse culturele wereld, met legendarische optredens van iconen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Rutger Kopland en Judith Herzberg en talloze dichters die hun onuitwisbare debuut maakten in de achthoekige zaal.

Foto: Michael Kooren