talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Iedereen verslaafd?

Doortje Smithuijsen over onze online obsessie

incl. servicekosten & garderobe

Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij of zij zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Van Twitter tot appen, van stappenteller tot Instagram – alles wat we online doen lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Doortje Smithuijsen schreef het boek Iedereen Verslaafd waarvoor ze psychologen, game-, porno- en Instagramverslaafden interviewden, maar ook mensen die niet zonder hun Strava of datingapps kunnen.

Daarnaast kijkt ze kritisch naar zichzelf en haar eigen omgeving: in hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie? Tijdens deze avond geeft ze een scherpe analyse van de gevolgen van digitalisering, maar ook een kritische duiding van de huidige tijd.

Doortje Smithuijsen is filosoof, documentairemaker en schrijver. Ze heeft een tweewekelijkse column in Trouw over digitale dilemma's. Voor de VPRO maakte ze de documentaires Mijn dochter de vlogger, Volg je me nog? en Sociaal Tribunaal. Haar eerste boek Gouden Bergen, portret van de digitale generatie, stond op de shortlist van de Brusseprijs 2021.

Dit programma is een productie van Haagsch College.

Zie ook

Science Café: Datahonger

Wordt Nederland veiliger als de overheid meer over ons weet?

Science Café: Gezondheidsobsessie

Wat is gezondheid, en hoeveel invloed hebben we er zelf op?

De Geopolitieke EindejaarsShow

BNR’s Boekestijn en De Wijk blikken terug op 2022