Uitvoerenden

O.a. Salman Rushdie
Ann Rigney
Aidan McGarry
Mirko Schäfer
Dan Hassler Forest
Hans Achterhuis
Jean-Marc van Tol
Willem Dieleman
Jolle Demmers

Humanities Night met Salman Rushdie - Heroes & Villains

International Literature Festival Utrecht

Geweest

Dit programma is onderdeel van het International Literature Festival Utrecht / www.ilfu.nl

‘Helden en schurken’ is het thema van de eerste editie van de Humanities Night: een avond tijdens het International Literature Festival Utrecht waarin literatuur, filosofie en wetenschap hand in hand gaan. Op deze avond laten schrijvers, filosofen en wetenschappers hun licht schijnen over helden en schurken, het goed en het kwaad.

De grote Brits-Indiase romanschrijver Salman Rushdie is eregast van de avond. Als er iemand is die zowel de held als de schurk op onnavolgbare wijze heeft vereeuwigd in zijn romans dan is hij het. Zelf werd hij in de ophef na de publicatie van De duivelsverzen tegen wil en dank uitgeroepen tot zowel held als schurk. Zijn meest recente roman De familie Golden kun je lezen als een moderne clash tussen de helden en schurken van nu.

Daarnaast o.a. minicolleges over hedendaagse protestbewegingen en de rol van social media, de rol en het nut van Big Data in onze maatschappij en de ethiek rond het inzetten van bewapende drones. Willem Dieleman vertelt in zijn minicollege over zijn bijzondere reis om de wereld, gewapend met een pan om pannenkoeken te bakken in Cambodja, Pakistan en Australië.

De avond sluit af met een pubquiz en muziek.

Het complete programma en een blokkenschema van de Humanities Night wordt begin september gepubliceerd.

De Humanities Night wordt georganiseerd door het International Literature Festival Utrecht in samenwerking met Centre for Humanities van de Universiteit Utrecht.