woensdag 19 september 2018

Humanities Night met Salman Rushdie

Heroes & Villains

geweest
uitvoerenden

O.a. Salman Rushdie
Ann Rigney
Aidan McGarry
Mirko Schäfer
Dan Hassler Forest
Hans Achterhuis
Jean-Marc van Tol
Willem Dieleman
Jolle Demmers

locatie
woensdag 19 september 2018

Humanities Night met Salman Rushdie

Heroes & Villains

geweest

De Humanities Night begint om 19:00 uur.
De deuren zijn open vanaf 18:30 uur. 

‘Helden en schurken’ is het thema van de eerste editie van de Humanities Night: een avond waarin literatuur, filosofie en wetenschap hand in hand gaan. We komen ze tegen in strips, romans en in onze dagelijkse Netflixseries: helden en schurken. Ze vormen de twee tegenpolen waarmee veel aspecten van ons heden en verleden worden versimpeld. Maar zo scherp is het onderscheid niet: de held van vroeger is de schurk van nu, wie een held wil zijn kan het moeilijk zonder schurk stellen en dan is de held van de een ook nog eens de schurk van de ander. De clash tussen helden en schurken is vaak entertainment, maar heeft ook iets van een subliem schouwspel: hun clash symboliseert voor ons de strijd tussen goed en kwaad, een strijd die we allemaal in het klein hebben te voeren. Hoe zit het precies met de verhouding tussen die twee grootheden, het goed en het kwaad?

Salman Rushdie
Op deze avond, in vier zalen, laten schrijvers, filosofen en wetenschappers hun licht schijnen over helden en schurken, het goed en het kwaad. De grote Britse romanschrijver Salman Rushdie is onze eregast. Als er iemand is die zowel de held als de schurk op onnavolgbare wijze heeft vereeuwigd in zijn romans dan is hij het. Zelf werd hij in de ophef na de publicatie van De duivelsverzen, tegen wil en dank, uitgeroepen tot zowel held als schurk. Zijn meest recente roman De familie Golden kun je lezen als een moderne clash tussen de helden en schurken van nu. Het boek beschrijft de wereld waarin een figuur als Trump (hoewel die naam nooit valt) tot president kan worden gekozen. Dat wat elke andere kandidaat in de afgrond zou hebben geduwd, maakt ‘The Joker’ (want zo wordt hij omschrijven) tot een held voor een grote groep kiezers. “The novel’s characters are outsized, heroic or villainous,” schreef Tom Leclair, “With its numerous Greek and Roman references, The Golden House recalls the fall of Troy and the exiles’ invention of Rome in the Aeneid.”

Big data & pancakes
Verder zijn er onder meer minicolleges over hedendaagse protestbewegingen en de rol van social media, de banaliteit van het kwaad in het werk van Hannah Arendt, de rol en het nut van Big Data in onze maatschappij en de ethiek rond het inzetten van bewapende drones tijdens oorlogsvoering. Er zijn ook onvervalste helden, zoals bijvoorbeeld Willem Dieleman, die na zijn studie boekwetenschap graag iets goeds en positiefs wilde doen: tweeënhalf jaar reisde hij de wereld over, gewapend met een pan, om pannenkoeken te bakken voor straatkinderen in Cambodja, armlastige families in Pakistan of backpackers in Australië.

Pubquiz: Heroes & Villains
De Humanities Night is niet compleet zonder een speciale Heroes & Villains pubquiz. Ervaren quizmasters Merel en Frank zullen deze leiden en natuurlijk kun je bij al dat nadenken ook een drankje en een dansje doen.

Let op: enkel toegang met kaart op naam
Vanwege de vereiste veiligheidsmaatregelen voor dit programma kun je slechts één kaart per persoon aan te schaffen. Deze kaarten staan op naam; een kaart doorgeven aan iemand anders is dus niet mogelijk. De kaartverkoop sluit één dag voor het event, op dinsdag 18 september om 01.00 uur. Er worden op de dag zelf géén kaarten aan de deur verkocht. Toegang is uitsluitend met een kaart op naam en een overeenkomstig, geldig identiteitsbewijs. De Humanities Night begint om 19.00 uur. Een tijdschema van alle optredens wordt op de avond zelf overhandigd.

De Humanities Night wordt georganiseerd door het International Literature Festival Utrecht (www.ilfu.nl) in samenwerking met Centre for Humanities van de Universiteit Utrecht.

Zie ook