maandag 2 november 2020

Hoe verder na Black Lives Matter?

Experts geven handvaten voor een inclusiever Nederland

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:15
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
maandag 2 november 2020

Hoe verder na Black Lives Matter?

Experts geven handvaten voor een inclusiever Nederland

geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Zwarte Piet verdwijnt uit steeds meer intochten, uit het Sinterklaasjournaal en uit de webwinkels. Een overwinning voor alle activisten die al zo lang tegen deze racistische karikatuur strijden, en een bewijs dat sociale verandering mogelijk is. Tegelijkertijd laten de Black Lives Matter-protesten van afgelopen zomer zien dat racisme in Nederland een actueel, hardnekkig probleem is dat zich op tal van plekken manifesteert. Hoe gaan we - exact een half jaar en een dag na de start van de BLM-protesten in Nederland - met elkaar verder?

Over deze vraag buigen zich de volgende sprekers (van links naar rechts):

  • Jerry Afriyie, dichter en mensenrechtenactivist, oprichter van Nederland Wordt Beter en een van de bekendste gezichten van de anti-zwarte pietdemonstraties. Hoe kijkt hij, negen jaar na het eerste protest door hem en Quinsy Gario in Dordrecht, terug?
  • Aminata Cairo, expert op het gebied van inclusief onderwijs. Aminata was tot de zomer van 2020 lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool, na een carrière als onderzoeker in met name de Verenigde Staten. Hoe kunnen onderwijsinstellingen institutioneel racisme aanpakken?
  • Patricia Wijntuin, onderzoeker en docent aan de Hogeschool Utrecht. Patricia is gespecialiseerd in diversiteit in steden en organisaties. Wat is ervoor nodig je thuis te voelen in je buurt en stad?
  • Leroy Lucas, oprichter van Keti Koti Utrecht en een van de initiatiefnemers van de BLM-demonstratie op het Jaarbeursplein in juni 2020. Wat kan de Gemeente Utrecht doen om ruimte te maken voor diverse stemmen? 

De Utrechtse rapper Quatro sluit het programma af met een passende rap. De presentatie is in handen van Ebru Aydin, docent, gespreksleider en fotograaf.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met het Utrechts Pietenpact, een initiatief van Utrechtse burgers die sinds jaren strijdt voor een inclusief Sinterklaasfeest. 

Coverfoto door Ebru Aydin, gemaakt tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op het Jaarbeursplein, Utrecht - 5 juni 2020.