woensdag 18 maart 2020

Hoe luister ik naar hiphop?

Dat is de kunst!

Bekijk ons wereldprogramma
talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
zaal open
20:30
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
locatie
woensdag 18 maart 2020

Hoe luister ik naar hiphop?

Dat is de kunst!

Als we aan hiphop denken, kunnen we denken aan rapmuziek en MC'en, maar bijvoorbeeld ook aan breakdance en graffiti: hiphop is niet alleen muziek, maar een levensstijl. Hiphop is ontstaan in de jaren 70 in achterstandswijk The Bronx in New York. Tegenwoordig kunnen we hiphop niet meer wegdenken uit de hitlijsten. 

In dit programma onderzoeken we met Leeroy Molly wat hiphop met onze maatschappij doet en hoe het beeld van de hiphopcultuur is veranderd. Hoe kunnen we de teksten van rappers begrijpen? Waarom is dit genre zo razend populair? Zijn rappers literaire wonders die de moderne poëzie vertolken? Hoe wordt hiphop gebruikt om gevoel te uiten of om een community te creëren? En bovenal: waar moet je beginnen met luisteren naar hiphop?

Leeroy Molly
Leeroy is een van de drie frontmannen van hiphopformatie Zwart Licht. Naast MC is Leeroy ook een veelgevraagd producer en gediplomeerd audio engineer. Hij werkte als producer met diverse grootheden uit de Nederlandse hiphop scene zoals Adje, Winne en Deejay Abstract. In 2019 is hij begonnen aan een reeks solo-EP's onder de titel 'Volumes'.


Dat is de kunst!
Kunst? Natuurlijk hou je van kunst. Je bent toch geen cultuurbarbaar! Maar hoe komt een toneelstuk eigenlijk tot stand? Welke muzikale ingrediënten zijn kenmerkend voor een stijl? Wat kun je allemaal zeggen over een hedendaags kunstwerk?

Voor iedereen die behoefte heeft aan een goede basis voor een optimale kunstervaring, is er Dat is de kunst! Een reeks workshops waarin vakmensen en liefhebbers de geheimen van een kunstvorm uit de doeken doen. Door TivoliVredenburg, de Stadsschouwburg Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Centraal Museum en Kunstuitleen Utrecht.

Zie ook

wo 4 mrt 2020

Daria van den Bercken & Arthur Japin

Muziek en literatuur

vr 22 mei 2020

Het jaar 250 na Beethoven

Floris Kortie & Vera Kooper

di 10 mrt 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?