Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Hoe luister ik naar hiphop?

Dat is de kunst!

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Hiphop: muziek, een beweging, een lifestyle. Van de eerste block parties in The Bronx tot drill rap; van DJ Cool Herk tot Kendrick Lamar: hiphop kent een rijke geschiedenis en al even zoveel verschillende stijlen. Hoe kun je dit genre beter begrijpen? 

In dit programma onderzoeken we met Rashida Tauwnaar a.k.a. DJ Shug-La-Sheedah en DJ Mixturess wat hiphop zo bijzonder maakt. Hoe kunnen we de teksten van rappers begrijpen? Waarom is dit genre zo razend populair? Zijn rappers literaire wonders die de moderne poëzie vertolken? Hoe wordt hiphop gebruikt om gevoel te uiten of om een community te creëren? En bovenal: waar moet je beginnen met luisteren?

In gesprek met elkaar én het publiek, met Mixturess achter de draaitafels, duiken deze hiphop-experts diep in de beats, de lyrics en de lifestyle van hiphop. 

Over Shug-La-Sheedah en DJ Mixturess
De Utrechtse Shug La Sheedah is de ultimate feel good DJ. Ze voelt feilloos de sfeer in een club aan en verwent haar publiek met een mix van hiphop, r&b, classics, swingbeats, afrotunes en zelfs disco. Je hebt haar misschien horen draaien in clubs als Paradiso, AIR, Club NYX, Bitterzoet en natuurlijk TivoliVredenburg. Maar ze is ook veel te vinden op festivals als Milkshake, Gaypride en Museumnacht.Vanzelfsprekend is Shug een enorme muziekliefhebber en -kenner, dus er is geen beter iemand om ons mee te nemen in de geheimen van hiphop. 

DJ Mixturess is een graag geziene gast op bijvoorbeeld ADE Beats, North Sea Round Town, Rotterdam Unlimited and Solar Festival. In 2007 woonde ze een dj-workshop bij en de rest is geschiedenis. Diversiteit staat bij haar hoog in het vaandel want ze mixt verschillende genres door elkaar en maakt mash-ups die je niet verwacht. Alles tussen hiphop en R&B van back in the day to todays hottest new tracks, drippin’ in female finesse.

Dat is de kunst! - serie colleges over verschillende kunstvormen
Kunst? Natuurlijk hou je van kunst. Je bent toch geen cultuurbarbaar! Maar hoe komt een toneelstuk eigenlijk tot stand? Welke muzikale ingrediënten zijn kenmerkend voor een stijl? Wat kun je allemaal zeggen over een hedendaags kunstwerk?

Voor iedereen die behoefte heeft aan een goede basis voor een optimale kunstervaring, is er Dat is de kunst! Een reeks workshops waarin vakmensen en liefhebbers de geheimen van een kunstvorm uit de doeken doen. Door TivoliVredenburg, de Stadsschouwburg Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Centraal Museum en Kunstuitleen Utrecht.

Coverfoto door Erin Song via Unsplash