zondag 13 oktober 2019

History in Concert

Tweede editie met Jeangu Macrooy, Shirma Rouse, Yentl en de Boer, Lucas Hamming en De Nationale Opera Studio

geweest
13:30
zaal open
15:00
aanvang
17:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Shirma Rouse
Jeangu Macrooy
Yentl en de Boer
Lucas Hamming
Fik Meijer & Jet Steinz
De Nationale Opera Studio
Matthijs van Nieuwkerk

locatie
zondag 13 oktober 2019

History in Concert

Tweede editie met Jeangu Macrooy, Shirma Rouse, Yentl en de Boer, Lucas Hamming en De Nationale Opera Studio

geweest

Na het grote succes van vorig jaar vertalen ook dit jaar Nederlandse topmuzikanten historische thema’s naar muziek tijdens History in Concert in TivoliVredenburg. Shirma Rouse, Lucas Hamming, Jeangu Macrooy, Yentl en de Boer en de Nationale Opera Studio hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland en op zondagmiddag 13 oktober spelen zij eigen nummers en speciaal voor dit event geschreven muziek. De presentatie van de middag is in handen van Matthijs van Nieuwkerk, die niet alleen de musici interviewt maar ook in gesprek gaat met Fik Meijer en Jet Steinz.

History in Concert

Aansluitend bij het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Zij/Hij’, is er bijzondere aandacht voor vrouwengeschiedenis. Zo opent soulzangeres Shirma Rouse met een ode aan de onzichtbare vrouw in de geschiedenis. Zanger Jeangu Macrooy verdiepte zich in zijn overgrootmoeder. Als kind van Marrons – gevluchte tot slaaf gemaakten – groeide zij op in het oerwoud van het Surinaamse binnenland. Uit onvrede met het gevoerde beleid stichtte zij aldaar, samen met een aantal andere vrouwen, een eigen ‘vrouwendorp’. Muzikaal cabaretduo Yentl en de Boer richt zijn pijlen op Zeeland en de Watersnoodramp en speelt onder meer een nieuw, speciaal voor History in Concert geschreven nummer. Historicus Fik Meijer en schrijfster Jet Steinz gaan in gesprek over de rol van de vrouw in de Romeinse Oudheid. Hierbij verzorgt De Nationale Opera Studio twee aria’s, waarvan één speciaal is gecomponeerd voor History in Concert. Singer-songwriter Lucas Hamming gaat in op het Canonvenster Grachtengordel en verdiept zich in zijn wijk, de Jordaan, die rond de vorige eeuwwisseling een onvervalste sloppenwijk was.

Aanvangstijden

Het concert begint om 15.00 uur. Vanaf 13.30 uur zijn er in de foyer talloze interactieve opstellingen van de bij het Canonnetwerk aangesloten musea te bekijken.