Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 10 december 2019

Het Zweefcafé #1 | over gedachten

Het café waar spiritualiteit en wetenschap elkaar ontmoeten voor een biertje

zaal open
19:30
aanvang
20:00
verwachte eindtijd
21:30

Tijden zijn onder voorbehoud.

Regulier
€ 10,-
€ 7,50

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

locatie
dinsdag 10 december 2019

Het Zweefcafé #1 | over gedachten

Het café waar spiritualiteit en wetenschap elkaar ontmoeten voor een biertje

De huidige tijd vraagt ons om van alles tegelijk te doen. Carrière maken; relaties onderhouden; actief zijn op social media. 'Druk zijn' is de norm. Met als gevolg burn-outs, depressies en identiteitscrises. Kunnen we grip krijgen op de chaos die soms in ons hoofd ontstaat? 

In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar voor een biertje. Voor iedereen die zingeving zoekt, maar een nuchtere kijk wil houden. Wat zijn gedachten? Hoe kunnen we onze concentratie verbeteren? Zijn dromen te verklaren? In Het Zweefcafé nodigen we gasten uit om te praten met elkaar en het publiek over ons brein, zingeving en meer. 

#1 Over gedachten
Tijdens deze eerste editie van
Het Zweefcafé zoomen we in en uit op ons denken. Onze gedachten. We hebben er meer dan 50.000 per dag. Ze kunnen leiden tot eureka-momentjes, maar vaak maken ze je gek. Welke gedachten zijn functioneel en welke werken ons juist tegen? Kunnen we vervelende gedachtes wel oplossen met denken? Of moeten we het op een ander niveau zoeken? Met andere woorden: in hoeverre zijn we onze gedachten? 

Het Zweefcafé biedt antwoorden op deze vragen. Samen met neurowetenschapper Simon van Gaal en mindfulness-trainer Mariska Bosch kijken we naar de werking van de hersenen en zoeken we uit of we structuur kunnen geven aan de dagelijkse gedachten.

Simon van Gaal is cognitieve neurowetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van the Conscious Brain lab. Van Gaal is gespecialiseerd in de rol van het bewustzijn en de verwerking van informatie in het brein. 

Mariska Bosch is mindfulness-trainer en geeft trainingen aan leerkrachten. Gezonde en gelukkige leerkrachten inspireren kinderen op te groeien tot gezonde en gelukkige volwassenen. Ze gebruikt hiervoor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een ervaringsgerichte cognitieve gedragstherapie waar veel gebruik wordt gemaakt van metaforen, mindfulness en oefeningen. 

 

Zie ook

ma 9 dec 2019

Toni Morisson

Grote Denkers on tour - met o.a. Sylvana Simons

di 10 dec 2019

Praten over muziek

Woorden en muziek zijn duidelijk niet ‘van hetzelfde spul gemaakt’. Hoe kun je toch effectief praten over muziek?

di 24 dec 2019

De Nieuwe Nachtmis

Vier Kerstavond met verhalen, muziek en poëzie