talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Matthijs van Veelen
Econoom Matthijs van Veelen is hoogleraar binnen de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Tevens schrijft hij op zijn website over de studies waarin hij met behulp van wiskundige modellen de evolutie van gedrag bestudeert.

Van Veelen studeerde Economie en Evolutionaire Game Theorie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Later promoveerde hij op zijn proefschrift: Survival of the Fair: modelling the evolution of altruism, fairness and morality, en ontving hij een VENI-beurs voor verder onderzoek.

Hiske van Ravesteijn

Hiske van Ravesteijn is psychiater, boeddhist en mindfulnesstrainer. Ze deed jarenlang onderzoek naar meditatie en mindfulness aan het Radboud UMC in Nijmegen, maar heeft de wetenschap al een tijdje achter zich gelaten om mindfulnesstrainers op te leiden en zich te verdiepen en les te geven in de ‘Brahmavihara’s’. De ‘Brahmavihara’s’ zijn kwaliteiten die vanuit het Boeddhisme gezien altruïsme bevorderen en trainbaar zijn. Als deze kwaliteiten in balans met elkaar ontwikkeld worden zorgen ze voor meer vrijheid en innerlijke stabiliteit. En vanuit die basis kan je pas echt belangeloos geven aan anderen. 

Het Zweefcafé | over altruïsme

Wat motiveert ons om anderen belangeloos te helpen?

€ 13,50

Uitverkocht

incl. servicekosten

Iets doen voor een ander, zonder dat je er zelf beter van wordt. In onze individualistische maatschappij lijkt zuiver altruïsme steeds moeilijker te vinden. Maar we moeten het als mensheid met elkaar zien te redden, en gaan deze eigenschap van de mens nog hard nodig hebben. Waar komt het gedrag om een ander belangeloos te helpen vandaan? Welke evolutionaire factoren spelen een rol? Deugen de meeste mensen – zijn we in de kern altruïstisch en liefdevol? Of helpen we anderen alleen maar om er zelf een goed gevoel van te krijgen, en handelen we daarmee stiekem tóch uit eigenbelang? Tijdens deze editie van Het Zweefcafé gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen met hoogleraar Evolutie & Gedrag Matthijs van Veelen (UvA) en psychiater, boeddhist en mindfulnesstrainer Hiske van Ravesteijn.

Over Het Zweefcafé
In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar aan de bar. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de verschillen, maar nog meer naar de overeenkomsten tussen beide werelden. Met een nuchtere blik op zoek naar zingeving. Luister en praat mee in TivoliVredenburg bij Het Zweefcafé!

Zie ook

De Futuristen: Tussen leven en dood

Over de toekomst van de dood

Utrechtse Nacht van de Filosofie

Moeten we de chaos omarmen of bedwingen?

Het Zweefcafé | over veerkracht

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje